FOTO by IMDb

Film

“The Lost Daughter” – film o majčinstvu kojeg svatko treba pogledati!

admin 04. siječnja 2022.

Odlična drama s Olivijom Colman

The Lost Daughter je psihološki dramski film iz 2021. kojeg je napisala i režirala Maggie Gyllenhaal u svom dugometražnom redateljskom debiju, temeljen na istoimenom romanu Elene Ferrante.

Film je imao svjetsku premijeru na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 3. rujna 2021., gdje je Gyllenhaal osvojila nagradu Golden Osella za najbolji scenarij. Prikazivanje u kinima u Sjedinjenim Državama počelo je 17. prosinca 2021., dok je na Netflix stigao 31. prosinca te dobio priznanje brojnih filmskih kritičara.

Leda je sredovječna razvedena žena, majka dvoje djece, vrlo predana svom poslu kao profesorica engleskog jezika. Kada njezine kćeri odu od kuće kako bi bile s ocem u Kanadi, Leda očekuje razdoblje samoće i čežnje.

Umjesto toga, pomalo posramljena tim osjećajem, osjeća se oslobođenom, kao da joj je život postao lakši. Odlučuje otići na odmor u mali primorski gradić u Grčkoj no nakon nekoliko dana mira i tišine radnja dobiva neočekivani zaplet. 

Leda susreće obitelj čija je drska prisutnost uznemirujuća, ponekad čak i prijeteća. Kad se dogodi mali, naizgled besmislen događaj, Ledu preplave sjećanja na teške, nekonvencionalne izbore koje je donijela kao majka i njihove posljedice za nju i svoju obitelj.

Naizgled spokojna priča o ugodnom ponovnom otkrivanju same sebe ubrzo postaje priča o surovom suočavanju s nesređenom prošlošću.

Ispod površine ove odlične drame leži zapetljana i neuredna ljudska priča o tome kako neke žene ne uživaju u majčinstvu, priča o stavljanju vlastitih potreba na prvo mjesto i posljedicama toga.

Psihološki bogat baš poput sjajne knjige, Gyllenhaal stvara scene zadovoljstva, žaljenja, misterija i opasnosti, uvijek nudeći uzbudljiv osjećaj neznanja što će se sljedeće dogoditi.