Promo

Stigao 2. dio službene Harry Potter kuharice!

PR 11. listopada 2023.

Objavljena u izdanju Lumena...

Joanne Farrow: Službena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio.

Nastavak kuharice koju mora imati svaki zaljubljenik u Hogwarts

  • Ako se pitate u kojim biste delicijama uživali kad bisteživjeli u čarobnjačkom svijetu, odgovorepotražite u drugom dijeluSlužbene Harry Potter kuhariceČarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitciu izdanju Lumena
  • Prvo izdanje prvog dijela Službene Harry Potter kuharice – Slane i slatke čarolije bilo je munjevito rasprodano,pa se najvećim fanovima preporučuje da nastavak nabave navrijeme
  • Nova knjiga nadahnuta je filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, a sadržava više od 40 raskošno ilustriranih recepata s kojima čitatelji raznih dobnih skupina mogu nastaviti ili tek započeti čarobne kulinarske pustolovine

Ljubitelji najslavnijeg čarobnjaka na svijetu bit će oduševljeni informacijom da je Službena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio objavljena u izdanju Lumena i u hrvatskom prijevodu Mirjane Paić Jurinić.

S obzirom na to da je prvoizdanje prvog dijela popularne kuharice Joanne Farrow (Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije)bilo rasprodano odmah nakon izlaska, preporuka je najvećim fanovima da nastavak nabave navrijeme.

Baš kao i prvi dio,nova knjiga nadahnuta je filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, a sadržava više od 40 raskošno ilustriranih recepata s kojima čitatelji raznih dobnih skupina mogu nastaviti ili tek započeti čarobne kulinarske pustolovine.

Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka. Svi su recepti, s obzirom na težinu izvedbe, podijeljeni u tri kategorije i označeni s jednom, dvije ili tri munje (recepti za početnike, laki i srednje teški) te obilježeni zastavicama različitih boja koje označavaju jela i napitke prikladne za vegane, vegetarijance i osobe koje biraju bezglutensku prehranu. 

Svi se možemo složiti da je Hogwarts, sa svojim kućnim duhovima, pomičnim stubištima i portretima slavnih vještica i čarobnjaka, uistinu čarobno mjesto. No učenici najviše vole njegovu ukusnu hranu.

Zavoljet će je i čitatelji koji se okušaju u pripremi čarobnih predjela, počevši od Načosmetlosa, divnih načosa sa sirom i mesom, preko zgodnih keksićaLeteći Ford Anglie g. Weasleyja s kojim su se Harry i Ron svojedobno zabili u Napadačku vrbu, do Parcel-ustovih peciva u obliku ukusnih zmijica, Vatrenog umaka u Plamenom peharu i Munjevitih sirnih zalogajčićakoji nalikujunaglasoviti ožiljak na čelu Harryja Pottera.

Na listi magičnih glavnih jela pozornost plijeni privlačnaPita za Weasleyje koja se može unaprijed pripremiti i staviti u pećnicu u odgovarajućem trenutku, Zlatne poluge čarobnjačke banke – izdašni riblji štapići s ljutkasto-slatkim zlatnim umakom, nevjerojatniPladanj za početak škole s kombinacijom pizze, pilećih bataka, mini hrenovki i pomfrita, zasitna Pastirska pita Velike dvorane – jedno od Harryjevih najdražih jela, Hagridov golemi krepki složenac, zmajska jaja, krušni autobus s tri sloja mesne štruce…

Uz neodoljive slastice kao što su Dumbledoreov čarobni limunski nabujak, Đavolja pita s jabukama i puslice u obliku snježne sove Hedwige, čitatelji će uživati u maštovitim i osvježavajućim voćnim napitcima,među kojima su iSasvim fine trolove bale.  

Svako jelo u ovoj knjizi nadahnuto je filmovima o Harryju Potteru. Primjerice, Juha Napadačke vrbe ima vitice tikvica i kupusa slične nasilnim granama koje najviše pamtimo iz prizora kada napadaju Harryja, Rona i leteći automobil u Harryju Potteru i Odaji tajni. S dna voćnog napitka Gruvaličin gutljaj vreba vodeni zloduh, sličan neugodnim malim stvorenjima u filmu Harry Potter i Plameni pehar. Bez brige, u napitku su gruvalice od kruške!

„Mnogi su ljubitelji Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts čeznutljivo zamišljali okus hrane koju su Harry, Hermiona i Ron jeli u Velikoj dvorani. Više ne moraju maštati! Zahvaljujući receptima, korisnim  savjetima i podsjetnicima na detalje iz filmova, objavljenima u ovom bestseleru New York Timesa,moguće jegozbu iz Hogwartsaprirediti u vlastitu domu. Osim recepata, čitateljima su potrebni Hermionin oštar um, Harryjeva glasovita hrabrost i Ronova slavna ljubav prema hrani. Sretno s čarolijom kuhanja!”, poručuje urednica knjige Miroslava Vučić.