FOTO by Instagram @park_prirode_papuk

Putovanja

Slap Skakavac – njegova veličanstvena ljepota idealna je pozadina najljepših jesenskih fotografija

Daria Lovrić 11. listopada 2022.

Prirodna ljepota slapa još je jedan od razloga radi kojeg morate posjetiti Papuk

Jesen je najraskošnije godišnje doba bogato širokom paletom boja. Otkad je svijeta, vječna je inspiracija mnogim umjetnicima poput slikara i pjesnika. Kao i svako razdoblje, jesen ima svoje čari, međutim, za razliku od drugih vrlo je prevrtljiva.

Obiluje mnoštvom boja, međutim one dolaze do izražaja najviše u onim ljepšim danima popraćenim zrakama sunca. Ono daje toplinu i stvara čaroban ambijent, međutim čim ono zađe, isti prizori poprimaju pomalo otužnu i turobnu notu. Možda baš zato jesen i jest toliko čarobna…

U potrazi za skrivenim draguljima diljem Lijepe naše gdje ćemo doživjeti jesen u svoj njezinoj ljepoti za oko nam je zapeo Skakavac, veličanstveni Slap u Parku prirode Papuk.

Park prirode Papuk je nastao iz dubina Panonskog mora. Nalazi se u srcu Slavonije na dodiru tri hrvatske županije, na samom sjeveru kotline u kojoj se nalazi Požega.

Radi svog bogatog i očuvanog biljnog i životinjskog svijeta, geoloških osobitosti te vodenih tokova, 1999. godine je proglašen Parkom prirode Papuk, da bi osam godina kasnije proglašen i prvim geoparkom u Hrvatskoj.

Starost stijena Papuka datira unatrag 400 milijuna godina što ih svrstava među najstarije u Hrvatskoj. Samo na Papuku mogu se pronaći stijene iz svih geoloških razdoblja Zemljine prošlosti i nosi titulu najljepše planine.

Park Prirode Papuk može se pohvaliti ogromnim šumskim bogatstvom i zajednicom koju tvore čak 13 šumskih zajednica i preko 1200 biljnih vrsta i velik broj sisavaca poput srna, lisica, jelena, divljih svinje, kuna, puhova, vjeverica i mnogih drugih. Prvi je hrvatski geopark pod UNESCO-ovom zaštitom, a njegovo šumsko bogatstvo možete istražiti po označenim planinarskim ili biciklističkim stazama.

Park šuma Jankovac

Kako bi Papuk doživjeli u njegovom najljepšem izdanju zaputite se u šetnju po šumi Jankovac i uživajte u posebnim zvukovima, mirisima i prizorima. Prirodne ljepote možete istraživati brdskim ili električnim biciklom, pješice ili možete iznajmiti kanu i ploviti bajkovitim ljepotama.

Izletište Jankovac i Grofova poučna staza najposjećeniji su i po mnogima najljepši dio Parka prirode Papuk te vode do glavne atrakcija staze. Grofova poučna staza duga je 2,3 kilometra i na njoj se još nalaze planinarski dom i dva jezera.

Slap Skakavac

Glavna atrakcija staze je svakako 38 metara visok slap Skakavac. Grofova poučna staza je kružna pa do slapa možete doći na početku vaše šetnje ili će on biti zadnja postaja vašem putu. Žubor vode, veličanstven prizor vode koja se razlijeva po stijeni, a sve okruženo zelenilom i manjim potocima ostavlja posjetitelje bez daha.

Predivan slap biser je slavonskog gorja i svojim prizorom očarava posjetitelje ljeti, kada im treba osvježenje, u zimskim mjesecima kada se pretvara u fantastične ledene skulpture, u proljeće kada se budi priroda i u jesenskom periodu kada služi kao fantastična pozadina za fotografije.

U Parku prirode posjetite Geološku poučnu stazu Rupnica, Poučnu stazu Stari hrastovi, Poučnu stazu Ružica i Botaničku poučnu stazu Turnjak.

Osim što ćete uživati u nevjerojatnim prirodnim ljepotama možete se zabaviti u Adrenalinskom parku Duboka koji se prostire na oko 4000 m² ili posjetiti Kuću Panonskog mora u kojoj možete otkriti tajne prošlosti i vidjeti kako su se nekada ovim krajem šetali nosorozi.