FOTO by Instagram @ida_prester

Poznati

Sin Ide Prester: Ja ne želim biti najbolji, želim se samo igrati

Mia Vodopija 07. listopada 2021.

Odrasli mogu mnogo toga naučiti od djece…

Koliko puta ste čuli da morate biti ‘najbolji’ dok ste odrastali? Budi najbolja u ovome, budi najbolji u onome… Odrasli smo s mišlju da ništa od ‘najboljeg’ ne vrijedi i da se ne trebamo niti truditi ako nećemo dostići najviše visine.

Osim što je takav način učenja i razmišljanja nevjerojatno poražavajući, on nas čini i depresivnima. Normalno je da, kao ljudska bića, učimo i griješimo, da ponekad i padnemo. Ono što je neizmjerno bitnije od bivanja primus et optimus jest znati se dići nakon pada.

Ta životna lekcija, da ne dopustimo jednom porazu da nas dotuče, važnija je od svega. Ono što je također važno jest znati se zabaviti i uživati. Ne morate postati svjetska profesionalka u svojim hobijima – hobiji su nešto što radite za dušu, nešto čime ćete potaknuti kreativnost i originalnost. Hobijima se također zbližimo s drugim ljudima, a najbolje o tome znaju djeca.

Bilo da ih upišete na nogomet, rukomet, ritmiku, plivanje ili na nešto deseto, djeca će se znati zabaviti i sprijateljiti. Nije im toliko bitna pobjeda (koliko nama starijima), niti im je bitno jesu li prvi i najbolji.

Ida Prester, voditeljica i pjevačica, podijelila je razgovor sa svojim sinom Rokom u Instagram postu. Roko igra nogomet s prijateljima iz razreda, ali mu ne ide baš najbolje.

Na majčino pitanje o tome da ga upiše na trening nogometa (kako bi bio bolji), Roko odgovara da on ne želi biti najbolji… „Ja se samo želim igrati sa svojim drugarima“.

Dječja iskrenost je nešto što nas ozari i natjera nas da se zamislimo. Ne trebate biti najbolji u nečemu da u tome uživate… sami ili s drugima.