FOTO by IMDb

Film

Saznajte koji Disney film je bio popularan u godini kad ste se rodili!

Mia Vodopija 25. kolovoza 2021.

Jeste li rođeni u godini Kralja lavova ili Ljepotice i zvijeri?

Disney film na televiziji, dekica na nama, mama ili tata koji s nama gledaju film i čitaju nam titlove. To je jedno od sjećanja koje svi dijelimo, a također to želimo prenijeti i našoj djeci. Gledanje animiranih filmova u obiteljskoj toplini je nešto neprocjenjivo.

Ako ste se nekad zapitali koji se Disney film veže uz godinu vašeg rođenja, vrijeme je da vam damo odgovore!

1985: The Black Cauldron

Jedan od mračnijih Disney animiranih filmova, u kojem radnja prati mladića Tarana i njegove prijatelje, koji kreću na avanturističko putovanje kako bi pronašli crni kotao koji ima moć stvoriti ogromnu vojsku nezaustavljivih vojnika. Međutim, moraju se suočiti sa zlim Rogatim kraljem koji želi zavladati svijetom.

Foto by: IMDb

1986: The Great Mouse Detective

Sherlock Holmes može samo sanjati da je pametan kao Basil iz Baker Streeta, glodavac koji istražuje nestanak proizvođača igračaka. Ovaj film obiluje avanturama, dok Basil pronalazi krivca u Ratiganu – jednom od Disneyjevih najcjenjenijih zlikovaca – koji planira ubiti englesku kraljicu miševa.

Foto by: IMDb

1987: The Brave Little Toaster

Priča o hrabrom kuhinjskom aparatu koji je tražio svog vlasnika postala je kamen temeljac za mlade gledatelje. Više od desetljeća kasnije, dobio je dva nastavka na video kazetama, The Brave Little Toaster Goes to Mars i The Brave Little Toaster to the Rescue.

Foto by: IMDb

1988: Oliver & Company

Ovaj obrat na Olivera Twista Charlesa Dickensa je zapravo priča smještena u New Yorku sa snalažljivim uličnim životinjama. Vjerojatno ga se najbolje sjećate po himni Billyja Joela, Why Should I Worry”.

Foto by: IMDb

1989: The Little Mermaid

Sada napokon dolazimo do onoga što se obično naziva Disneyjeva renesansa. Priča o sireni bakreno crvene kose zahvatila je svijet i pokrenula razdoblje u kojem je studio producirao hit za hitom. Pjesme iz Male sirene su vjerojatno jedne od najboljih Disneyjevih pjesama, poput ultimativne pjesme zlikovaca ” Poor Unfortunate Souls” ili romantične ” Part of Your World”, savršene pjesme za pjevanje pod tušem.

Foto by: IMDb

1990: Duck Tales the Movie: Treasure of the Lost Lamp

Scrooge McDuck i njegovi nećaci Huey, Dewey i Louie putuju u Egipat u potrazi za čarobnom svjetiljkom, koja je predmetom želje zlog čarobnjaka Murlocka i njegovog pomoćnika Dijona. Djeca su poludjela za ovim filmom na velikom ekranu!

Foto by: IMDb

1991: Beauty and The Beast

Belle, lijepa mlada žena, pristaje živjeti u dvorcu sa Zvijeri u zamjenu za povratak svog otetog oca. Ubrzo, Belle otkriva da je njezin užasni otmičar zapravo začarani princ. Priča stara koliko i vrijeme oduševila je publiku svojom glamuroznom pričom o Stockholmskom sindromu u začaranom dvorcu. Ljepotica i Zvijer je ušao u povijest Oscara kao prvi animirani film ikada nominiran za najbolji film.

Foto by: IMDb

1992: Aladdin

Arapska bajka o Aladdinu, lopovu dobrog srca, koji se udvara Jasmini, princezi Agrabaha, uz pomoć Geniea. Njihova priča dala nam je jednu od najvećih ljubavnih pjesama Disneyjevog kanona, “A Whole New World”, ali najveći je trag ostavio Robin Williams kao Genie (duh). To je bio toliki pogodak u ulozi da je poremetio način na koji je animacijska industrija birala glumce za glasovne uloge – počeli su odabirati nepoznata imena umjesto poznatih razvikanih glumaca.

Foto by: IMDb

1993: Hocus Pocus

Nakon nekoliko velikih pobjeda, Disney 1993. nije objavio glavni animirani film pod glavnim natpisom. No, studio nas je upoznao s tri vještice (uključujući i jednu koju glumi Bette Midler) koje se vraćaju u život kako bi terorizirale Salem u Massachusettsu. Zahvaljujući emitiranju svakog listopada, Hocus Pocus je postao kultni favorit. Ovo je bila i godina kada je The Nightmare Before Christmas stigao u kina, čime je 1993. bila godina Halloween filmova.

Foto by: IMDb

1994: The Lion King

Možete pjevušiti gotovo bilo što u skladu s početkom pjesme “The Circle of Life”, i svejedno je velika vjerojatnost da će svi oko vas točno znati što pokušavate pjevati. To je dokaz naslijeđa filma koji je također postao jedna od najuspješnijih brodvejskih predstava svih vremena.

Foto by: IMDb

1995: Pocahontas

Poglavica Powhatan odlučio je udati svoju kćer Pocahontas za najvećeg i najhrabrijeg ratnika, međutim, Pocahontas sanja o braku s bijelim Euorpljanom po imenu Smith. Disneyjeva verzija priče o princezi je poprilično netočna i romantično napuhana, no film je i dalje bio veliki hit, sa zapanjujućom animacijom i catchy pjesmama poput “Just Around the Riverbend” i “Colors of the Wind”.

Foto by: IMDb

Neovisno o tome u kojoj godini ste rođeni, možete pogledati sve filmove na popisu… iako već pretpostavljamo da imate svog favorita!