FOTO by PR

Promo

Raskošna kostimografija Cirque du Soleil predstave OVO inspirirana futurističkim superherojima

PR 11. siječnja 2024.

Arena Zagreb, Hrvatska │ 25. – 28. siječnja 2024. godine

Zagreb će se za samo nekoliko tjedana pretvoriti u čarobno igralište boja, tekstura i inovativnih krojeva jer u Arenu Zagreb stiže Cirque du Soleil spektakl OVO. Ovaj bijeg u svijet fantastike i akrobacija obećava nevjerojatan doživljaj i za ljubitelje mode jer predstavlja kostimografiju koja je pravo remek-djelo kreativnosti.

Bilo da je riječ o živopisnom koloritu, elegantnoj i razigranoj strukturi ili cijelom varijetetu neobičnih materijala, jedno je sigurno – OVO spektakl nijednog modnog entuzijasta neće ostaviti ravnodušnim.

Od leptirskih krila pa do fantastičnih maski zrikavaca, svaki detalj pažljivo je osmišljen kako bi stvorio jedinstvenu pokretnu modnu priču na sceni.

OVO stiže u Arenu Zagreb, od 25. do 28. siječnja 2024. godine kada je na rasporedu čak pet izvedbi, a ulaznice su u prodaji putem sustava Eventim

Glavna kostimografkinja predstave OVO je Liz Vandal, francusko kanadsko podrijetla i prepoznatljivog stila inspiriranog futurističkim superherojima i oklopima iz svih razdoblja prošlosti.

Ova dva izvora nose niti njezinog dizajna za OVO kostime, a tijelu laskave linije i izduženi izgled u korzetu naklon su svijetu super heroja dok se  školjke na mnogim odjevnim predmetima izmjenjuju između tvrdih i mekih, slično oklopima i tijelima vitezova u renesansi.

Kostimografkinjin prvi izazov bio je stvoriti način evociranja insekata bez kopiranja njihove stvarne anatomije. Liz je iskoristila bogato iskustvo i znanje Cirqueove kostimografije kako bi sve to spojila u jedinstvenu i prepoznatljivu cjelinu.

Kostimografkinja opisuje i razvoj tehnike plisiranja tkanina kako bi se postigla trodimenzionalnost mišića, volumen i školjke na kostimima. Rezultat je svojevrstan organski origami, a najbolje se uočava u kostimima cvrčaka.

Tim je istražio teksture krila i školjki koristeći tehniku sublimacije kako bi ih poetizirao i dao im evokativnu teksturu. U igri boja i uzoraka implementirane su varijacije na temu uključivanjem tankih linija na mrave i cvrčke te nabrane apstraktne prozirne odjeće za vretenca.

Inspiracija je sinergija mnogih izvora uključujući određene modne dizajnere poput Pierrea Cardina, koji se usredotočio na grafičke linije i geometrijske oblike. Inspirirali su ju i zarezani rukavi renesansnih odjevnih predmeta. Iskorištena je i tehnika trajnih nabora koju je razvio japanski dizajner Issey Miyake, a koja materijalu daje određenu krutost i stvara organski efekt.

Većina likova ima dvije verzije svojih kostima – prvu, lakšu i funkcionalniju za njihovu akrobatsku izvedbu, i drugu, bogatiju detaljima i težu kako bi OVO svijet u svakome trenutku svojoj publici priredio doživljaj za pamćenje.

Zanimljivi cvrčci ponekad imaju noge koje se odvajaju od tijela, što stvara dojam da je u tijeku invazija insekata. “Imam posebnu slabost prema ovim likovima jer su njihovi kostimi tako seksi, slikoviti i živopisni. The Voyager je lik koji sleti usred OVO svijeta i zaljubljuje se u snažnu i intrigantnu bubamaru. Nosi kostim od nakostriješenih bodlji, a njegov mršavi, uglati oblik u kontrastu je sa zaobljenošću bubamare“, opisala je Liz prirodu kostima cvrčka.

RASPORED IZVEDBI

  • ČETVRTAK, 25. siječnja 2024 u 19.30 sati
  • PETAK, 26. siječnja 2024 u 19.30 sati
  • SUBOTA, 27. siječnja 2024 u 15.30 i 19.30 sati
  • NEDJELJA, 28. siječnja 2024 u 11.30 sati

OCIRQUE DU SOLEIL ENTERTAINMENT GRUPI

Cirque du Soleil Entertainment Group svjetski je lider u stvaranju zabavnih događajakoji se odvijaju uživo. Uz produkciju svjetski poznatih cirkuskih umjetničkih predstava, tvrtka svojimprepoznatljivim kreativnim pristupom stoji iza velikog brojarazličitih formata zabave, kao što su multimedijske produkcije, impresivna iskustva i posebna događanja. Podižući uvijek ljestvicu više, cilj Cirque du Soleil Entertainment Grupe je pozitivno utjecati na ljude, zajednice i planetu svojim najvažnijim alatima: kreativnošću i umjetnošću. Od osnutka 1984. godine, svojim su izvedbama nadahnuli više od 378 milijuna ljudi na 6 kontinenata te u 86 zemalja. Ova Kanadska tvrtka sada zapošljava više od 4000 zaposlenika, uključujući 1200 umjetnika među kojima se broji 80 različitih nacionalnosti. Više informacija o Cirque du Soleil Entertainment Grupi može se pronaći na službenoj internetskoj stranici CDSentertainmentgroup.com.  

Zapratite predstavu uz #OVOCirque i #cirquedusoleil na društvenim mrežama: Facebook | Twitter | Instagram | YouTube| TikTok!