Putovanja

Putovanje kroz vinarije i uživanje u bojama i okusima sezone

admin 15. prosinca 2023.

Autor: Sara Ritoša

Istra, prepoznata kao popularna ljetna destinacija, očarava posjetitelje svojom nevjerojatnom ljepotom i tijekom drugih godišnjih doba, posebice u jesen, pa čak i tijekom zime.

Tijekom posjeta određenim vinarijama, možete uživati u vinskim turama, kušanju vrhunskih vina i razgovarati s vinogradarima o procesu proizvodnje vina.

Rossi

Vina Rossi, od 1885. godine, imaju tradiciju najkvalitetnije autohtone istarske vinske sorte i rakije. Osamdesetih godina 20. stoljeća, vinarstvo postaje glavna komercijalna djelatnost obitelji Rossi. S izmjenom milenija i otvaranjem novog stoljeća, Rossijevi strateški ulažu u inovativne tehnologije i brendiranje svojih proizvoda.

Pod motom “nije bitna kvantiteta nego kvaliteta”, u svom asortimanu kušanja vina nude tri kategorije – Tradicionalno iskustvo degustacije za 37€ po osobi; Inovativno iskustvo kušanja za 52€ po osobi i Imerzivno iskustvo kušanja koje je ograničeno za grupe od 8 te košta 100€ po osobi. Više informacija o obitelji Rossi i njihovim asortimanima možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici https://vinarossi.com/.

Cattunar

Obitelj Cattunar ukorijenjena je u terroiru zapadne Istre generacijama unazad, njegujući bogatu tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Većina njihovih vinograda posvećena je autohtonim istarskim sortama grožđa, poput malvazije, terana, muškata momjanskog i muškata ruže, pridruženim svjetski poznatim sortama kao što su chardonnay, cabernet sauvignon, merlot i sauvignon blanc.

Njihova predanost terroiru i izvrsnost u uzgoju različitih sorti grožđa odražavaju se u kvaliteti njihovih vina, čime su stekli ugled među ljubiteljima vina. Ako ste u blizini vinarije,uzmite si vremena i svratite na jednu od njihovih pet vrsta degustacija – Cattunar Terroir Experience za 30€, Cattunar Tradition Experience za 40€, za istu cijenu od 40€ možete izabrati i degustaciju Malvazija 4 Terre Experience; Limited Edition Experience za 60€ i Archive Wine Experience za 135€.

Kozlović

Obitelji Kozlović od davne 1904. i kroz sve četiri generacije u svom radu uvijek ima isti cilj: očuvati autohtone istarske sorte poštujući teritorij i baštinu, napredovati u znanju i tehnologiji u vinogradu i podrumu, a kvalitetu vina jamčiti obiteljskim imenom. Svoju vinariju zovu domom za vino i ljude, zbog čega žele da se u njihovoj vinariji svi dobro provedu i uživaju u njihovom trudu i radu.

Ako vas privlači ljepota lokacije i njihove mnoge nagrade, odite se opustiti u dnevnom boravku s kaminom u vinariji Kozlović. Degustacije koje možete izabrati dok ste tamo su – “Kozlović with wine Since 1904.” za 30€; “Kozlović tour & terrace tasting 2023” za 40€; “Kozlović excellence 2023” za 60€ i “Kozlović private tasting 2023” za 100€.

Tomaz

Priča obitelji Tomaz i njihove vinarije počinje 2008. godine, što je čini najnovijom vinarijom na ovoj listi. Njihova predanost stvaranju vina izvan uobičajenih okvira brzo je privukla pažnju i rezultirala brojnim nagradama i postignućima.

Ovog ljeta, obitelj je otvorila svoju potpuno novu vinariju, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u čarima Motovuna i njegove okolice. Posjetiteljima je omogućeno ne samo istraživanje prostrane kušaonice već i uživanje u kušanju njihovih jedinstvenih vina.

Obitelj Tomaz ponosno ističe svoj autentični pristup vinogradarstvu i proizvodnji vina, što se odražava u svakom gutljaju njihovih vina. Svi zainteresirani posjetitelji mogu dobiti dodatne informacije i rezervirati svoje vrijeme posjeta putem e-mail adrese (info@vina-tomaz.hr). Ondje možete saznati više o njihovoj filozofiji, sortama grožđa koje uzgajaju te aktualnim ponudama.

Istražite ponude Istre i njezinih vinarija, uronite u ljepotu krajolika i uživajte u raskošnim okusima vina. Vjerujemo da je vikend izlet u Istru uvijek pun pogodak. More, sunce, brežuljci ispunjeni vinogradima i maslinama ne samo da oduzimaju dah, već i obnavljaju dušu.