FOTO by Instagram @mademoiselle.queen / @skipper.jiri / @otockizivot

Putovanja

Otok Ošljak – najmanje naseljeni otok u Hrvatskoj prava je oaza mira

Una Lora Banjac 19. travnja 2024.

Odlučite li vaš odmor provesti na ovom čarobnom otočiću ponovno ćete otkriti prirodu koju ste zaboravili u užurbanoj svakodnevici

Otok Ošljak mali je otočić zadarskog arhipelaga. Od Preka na otoku Ugljanu udaljen je pola nautičke milje, a s gradom Zadrom povezan je brodskom linijom.

Na otočiću Ošljaku nema liječnika i nema trgovine, jedino ljeti radi jedan restorančić. Zabranjen je i nemoguć promet automobilima, a do otoka je moguće doći isključivo privatnim plovilima ili trajektom Jadrolinije.

Ošljak predstavlja jedinstven primjer tipične mediteranske arhitekture s ljupkom ribarskom lučicom, kamenim kućama i prekrasnom Crkvom Sv. Marije iz 6. stoljeća.

Ova oaza netaknute prirode, čistog zraka i bistrog mora proglašena je Park šumom, a uređena pješačka staza prolazi uz ostatke vjetrenjača iz 16. stoljeća te stari svjetionik.

Stara škola na otoku ne radi već desetljećima jer nije imala dovoljan broj učenika za odvijanje redovite nastave, no u međuvremenu je obnovljena i služi otočanima kao dom kulture i zabave.

Odlučite li vaš odmor provesti na ovom čarobnom otočiću ponovno ćete otkriti prirodu koju ste zaboravili u užurbanoj svakodnevici: duge šetnje, mirise dalmatinskog bilja, zvukove udaranja mora o kamene stjene, ljetnu pjesmu cvrčka i šum popodnevnog maestrala.

Turistima je na raspolaganju jedna kuća za odmor i osam apartmana. No, ako želite ovdje spavati, smještaj treba bukirati prije službenog početka ljetne sezone jer svi jedva čekaju provesti godišnji odmor na ovako posebnoj i mirnoj lokaciji!