Ljubav & veze

Osam mitova o seksu u koje trebate prestati vjerovati!

Antonija Andabak 02. lipnja 2021.

Mitovi u koje vjeruje mlađa populacija no ni oni stariji nisu iznimka...

Iako biste na prvu mogli pomisliti, što vi tu radite i nije li ovo tema koja bi se više trebala fokusirati na one koji doista ništa ne znaju o seksu, istina je zapravo drugačija. Unatoč napretku u razumijevanju seksualnosti i uklanjanju seks tabua, postoji još mnoštvo pogrešnih informacija o užitku, želji, začeću, zaštiti prilikom spolnog odnosa, a ovo je uvjerljivo najčešćih osam mitova o seksu u koje treba prestati vjerovati!

1.Žena ne može zatrudnjeti ako je ona “gore” za vrijeme vaginalnog seksa

Ne samo da je rečenica iz filma “Zalomilo se”, da žena ne može zatrudnjeti ako je za vrijeme seksa na partneru jer je to jednostavno – “gravitacija”, smiješna nego mnogi ljudi još uvijek vjeruju u to. Možete ostati u drugom stanju ako ste u “cowgirl” pozi, zapravo – u bilo kojoj pozi pri kojoj je penis u vagini. Spermiji plivaju neovisno o tome stojite li ili izvodite akrobacije i da, spermatozoidi u ženinom tijelu mogu preživjeti čak pet dana i uspješno izvršiti oplodnju.

2. Metoda prekida snošaja možete se koristiti kao samostalna metoda zaštite od neželjene trudnoće

Metoda pri kojoj partner izvadi penis iz vagine netom prije ejakulacije nije sigurna, a tome u prilog govore podaci da 27 od 100 žena koje koriste upravo ovu metodu “zaštite” od trudnoće, ostane u drugom stanju svake godine. To znači da ova metoda nikako nije sto posto sigurna i da je malo više od 70 posto učinkovita u smjeru zaštite od trudnoće. Tu ne spominjemo apsolutno nikakvu zaštitu od spolno prenosivih bolesti pri čemu su istima oba partnera maksimalno izložena. Glede metode prekida snošaja prije ejakulacije, parovima se sugerira kombiniranje s drugim metodama zaštite od neželjene trudnoće poput prezervativa koji imaju 82 posto učinkovitost ili kontracepcijske pilule, s 91 posto učinkovitosti zaštite od trudnoće.

3. Analni seks ne računa se kao seks

Zasigurno ste se upoznali s barem jednom pričom mladih djevojaka koje prakticiraju analni seks jer se “čuvaju do braka” , tj. ne priznaju analni seks kao jednu od vrsta seksa, a postoji: vaginalni, oralni i analni seks. Nema ništa loše u seksu bilo koje vrste, pod uvjetom da je sporazuman i siguran, osobito u današnje doba kada je intiman odnos postao površan i prepun zabluda među mlađom populacijom o čemu je ovdje i riječ.

4. Ako se puno seksate, vagina će vam se opustiti i raširiti

Ovo je potpuna neistina. Vagina je poput elastične gumice koja se širi tijekom seksa, a onda vraća u početni oblik i veličinu. Ipak, neke se promjene događaju i to nakon prvog seksa pri čemu se tanki sloj kože u vaginalnom otvoru koji nazivamo himen, lomi ili sužava prvi prvoj penetraciji što može dovesti do blagog krvarenja. To je trenutak pri kojem vaginalni otvor trajno povećava svoju veličinu. Vaginalni zid može se proširiti pri seksu s partnerima različitih veličina penisa ali se vagina nakon seksa vraća u svoje prvobitno stanje. Poprilično je nemoguće seksom trajno raširiti vaginu.

5. Ne možete se zaraziti spolno prenosivim bolestima putem oralnog seksa

Ovdje se ne može dovoljno naglasiti upotreba kondoma jer se spolno prenosive bolesti veoma se lako prenijeti tijekom oralnog seksa, ne samo analnog ili vaginalnog. Tijekom oralnog seksa možete dobiti i proširiti (kao nositelj bolesti) klamidiju, gonoreju, trihomonijazu, HPV, herpes, sifilis i HIV. Da biste spriječili infekciju, redovito koristite prezervativ i redovito se testirajte na spolno prenosive bolesti, osobito ako češće mijenjate partnere.

6. Partner ne može uživati u seksu ako nosi kondom

Mlade djevojke osobito su podložne ovom mitu i to od strane svojih partnera pri čemu će oni učiniti sve kako bi izbjegli upotrebu kondoma tijekom seksa, pa čak i upotrijebiti manipulaciju i izazvati osjećaj krivnje. Nagovaranje partnerice na seks bez kondoma, pod izlikom da ne mogu postići orgazam i da gotovo ništa ne osjećaju, veoma je neodgovorno i dovodi zdravlje oba sudionika spolnog odnosa u opasnost. Ako vi i vaš partner želite uživati u seksu bez kondoma, tada se oboje trebate testirati na spolne bolesti i koristiti još jednu vrstu zaštite od neželjene trudnoće poput kontracepcijskih pilula, spirale i dr.

7. Masturbacija otežava postizanje orgazma

Masturbacija čini orgazme tijekom seksa boljim, a ne gorim: masturbacija vas dovodi u kontakt s vašim tijelom od kojeg možete učiti što vas uzbuđuje pri čemu je jednostavnije uživati u spolnom odnosu. Ako ne znate kako i na koji način postižete orgazam, kako možete očekivati ​​da će vaš partner to shvatiti?

Kao što smo ranije spomenuli, nakon što se (zdravi) spermiji smjeste u rodnicu, oni se počinju probijati prema ulazu u maternicu bez obzira jeste li u jezeru, oceanu, bazenu, hidromasažnoj kadi ili negdje drugdje.

8. Ne možete zatrudnjeti ako se seksate u vodi