FOTO by Instagram @carolyn_rattlerunfarm / @jolettejune

Zabava

Obožavate jagode? Uberite vlastite na samo dvadeset minuta od centra Zagreba!

Mia Vodopija 08. lipnja 2021.

U Zagrebu, samo dvadesetak minuta od centra grada, možete brati sami jagode na plantaži Kovačević

Ako volite jagode, vjerojatno ih često jedete u vrhuncu sezone. Berba jagoda na farmi je korisna, a dobivate najsvježije, najukusnije moguće bobice. Znanje kada i kako brati jagode omogućit će vam da maksimalno iskoristite ovu aktivnost.

Sezona jagoda traje samo tri do četiri tjedna, pa je presudno da znate kako ubrati biljku jagode, te kada počinje vrijeme berbe jagoda, tako da niti jedna od njih ne propada. Jagode će ostati svježe tri dana u hladnjaku, ali nakon toga se brzo kvare.

Ako vam je berba jagoda urodila s više bobica nego što možete pojesti ili pokloniti, ne očajavajte, možete spasiti berbu. Jagode se lijepo smrzavaju i kasnije se mogu koristiti za deserte, u smoothiejima, ohlađenoj juhi od jagoda ili bilo čemu što je kuhano ili pire.

Od bobica također možete napraviti pekmez, čiji recept je lako pronaći, a jednostavno ga je napraviti.

U Zagrebu, samo dvadesetak minuta od centra grada, možete brati sami jagode i to na plantaži Kovačević. Prva plantaža šparoga u Zagrebu pod nazivom “Plodovi Kovačević” nalazi se u Soblincu kraj Sesveta i zasađena je 2010. godine na površini od oko 1 hektar.

Pored šparoga obitelj Kovačević se bavi i uzgojem jagoda i to na površini od oko 4 hektara. Naime, na njihovim plantažama postoji mogućnost samobranja jagoda. Oni uzgajaju jagode na slami na otvorenom.

Po šparogama su također jako prepoznatljivi jer su jedini u Zagrebu koji se bave uzgojem šparoga i to kako zelenih tako i bijelih. Ono što im je jako važno je zadovoljan kupac pa stoga organiziraju prodaju između ostalog i na plantažama kako bi svatko mogao vidjeti tko i gdje su i kako rade.

Za sve one koji se žele okušati u samobranju jagoda radno vrijeme plantaže Kovačević je od ponedjeljka do petka – od 8 do 12 i od 16 do 19 sati, a subotom i nedjeljom rade od 8 do 19 sati.

Osim jagoda, u ponudi imaju zelene šparoge, bijele šparoge (po narudžbi), domaća jaja, marmeladu od jagoda, kisele šparoge i ostalo povrće.

Povedite vašu BFF i naberite ovih finih zdravih bobica koje su pune antioksidansa!