FOTO by Instagram @tothandcotravels / @toramaruhime_ / @explorethepretty

Elegant

Magična glicinija dvorište pretvara u čarobni svijet kao iz bajke!

Daria Lovrić 09. svibnja 2023.

Predivna penjačica ima opojni miris, ali se za nju vežu i brojne legende...

Glicinija je bogata drvenasta penjačica koja svoje porijeklo vuče iz Kine, Japana, Koreje te istočnog dijela Sjedinjenih Američkih Država. Glicinija, odnosno Wisteria najljepša je od travnja do lipnja jer tada rastu njezini cvjetni grozdovi dugi od 15 do 30 centimetara.

Vjerojatno vam je poznato ime Wisteria jer je upravo po ovoj grandioznoj biljci ime dobila vjerojatno najpoznatija izmišljena ulica Wisteria Lane. Wisteria Lane, ulica je u kojoj su živjele prijateljice iz omiljene serije “Kućanice” i bila je preplavljena bogatim primjercima glicinije.

Glicinija je, zapravo, visoka penjačica iz roda mahunarki, baš poput bagrema i albicije, koja veličanstveno cvjeta u proljeće i ljeto. Sadnja glicinije u vrtu odličan je način da se vizualno ukrasi vanjski prostor, jer viseće grane glicinije s predivnim ljubičastim cvjetovima opojna mirisa, stvaraju nevjerojatne prizore koji oduzimaju dah svakom prolazniku.

Ona je osim po svom izgledu i opojnom mirisu poznata i po tome što jako brzo raste i zauzima prostor, pa se može reći da je vrlo invazivna biljka. Može narasti do čak 15 metara u visinu i 8 metara u širinu, a da bi dosegla svoj maksimum potrebno joj je za to 20 godina.

Glicinija voli biti zaštićena od vjetra, a sadi se u rahlom tlu siromašnom vapnom. Vrlo je važno osigurati joj vrlo čvrst potporanj po kojem će se penjati te je treba usmjeravati da se penje putem kojim želite i redovno ju obrezivati.

Legende o gliciniji

Njemci ovu predivnu biljku nazivaju blauregen što znači plava kiša, dok Kinezi koriste izraz zi teng što znači plava loza. Talijanski je simboličniji prikaz: glicinija dolazi od grčke riječi glikis što znači “sladak” i odnosi se na slatki miris njezinih cvjetova.

Glicinija je glavni akter mnogih kineskih i japanskih priča, koje navode da su carevi tijekom svojih putovanja sa sobom donosili mala bonsai stabla glicinije, koja su darivana kao znak prijateljstva stanovnicima stranih zemalja.

S druge strane postoji i talijanska legenda koja govori o podrijetlu glicinije. Prema pijemontskoj predaji, postojala je Glicine koja je svaki dan plakala i očajavala zbog svog fizičkog izgleda. Dok je plakala, njezine suze su padale na tlo i stvorile prekrasnu mirisnu biljku, gliciniju. Okružena tom ljepotom, djevojka je prestala očajavati jer je bila sretna što je sama stvorila takav cvijet.

U budizmu, glicinija ima simbolično značenje. Naime, grozdovi glicinije simbol su blistavosti, ali i prolaznosti života.

Kini i Japanu ona simbolizira prijateljstvo i dostupnost, a smatra se i talismanom protiv nedaća, koju treba poklanjati onima koji su nam najbliži srcu.