FOTO by Ljepota čitanja

Kultura

Ljepota čitanja – otkrijte mjesto u kojem je dopušteno sanjati malo više nego inače!

Viktoria Mikulić 22. travnja 2022.

Knjige nikada nisu bile popularnije, zanimljivije, a sve to zahvaljujući jednoj mladoj ženi…

U posljednje vrijeme kada smo bombardirani s digitalnim marketingom, medijima i Netflix serijama, često i sami pokleknemo pred njihovom moći i prepustimo se gledanju i čitanju tih naslova.

Je li se i vama dogodilo da u jednoj večeri odgledate cijeli maraton i sretni ste zbog toga, no već drugo jutro se osjećate nikakvo, nenaspavano. Ne samo da ste loše sanjali i budite se bez volje, nego se to loše raspoloženje protegne na čitav dan. Jedno vam moramo otkriti: Knjige vam to nikada neće učiniti…

Navečer prije spavanja sve elektroničke uređaje treba nakratko staviti na stranu, jer tko nas je trebao taj dan, iza 20h navečer nas ne bi trebao smetati. Znamo da je ovo lakše reći nego učiniti, ali znajte da ste sami sebi najveći neprijatelj, a korice knjige put su prema zdravoj promjeni… One će nahraniti ne samo vaš um, već i dušu, uz njih osmijeh na licu nikada neće izostati, a ako i pustite koju suzu, bit će to ona koju je vrijedilo ispustiti…

Knjiški moljac – osoba koja je stalno među knjigama, ona koja ih živi, ona za koju je svijet bez knjiga nezamisliv, prazan, turoban…

Sada kada smo opisali značenje ovih riječi, vjerojatno naslućujete da je riječ o pomalo „dosadnom“, introvertiranom pojedincu, no što ako bismo vam dokazali suprotno. Osoba koja upija knjige poput spužve ne mora nužno biti zatvorena, povučena, već upravo tu radost čitanja može i želi dijeliti s drugima, te u tome maksimalno uživati.

29-godišnjakinja Petra Jukić strastvena je čitateljica knjiga, a najpoznatija je po svojim reels videima koje dijeli s pratiteljima. Instagramuša i kreativka, kako se sama naziva, otkrila nam je kako je ljubav prema knjigama oduvijek bila u njoj, a intenzivno je započela s čitanjem 2018. godine kada je pročitala rekordan broj od 101 knjigu.

Jednog dana, ova mlada žena odlučila je promijeniti svakodnevicu i pokazati svima da se uvijek može pronaći način za raditi nešto korisno, jedinstveno. Ako smo imalo maštoviti (a knjige nam daju tu mogućnost da uplovimo u svijet mašte), zaista možemo promijeniti svijet. Ona poručuje svima koji se boje napraviti promjenu, da je to sasvim u redu, ali da ipak trebaju pronaći ono svoje unutarnje JA jer u svakome od nas tinja svijeća hrabrosti i svjetlosti koju samo moramo upaliti.

Njezin novi početak obilježila je Ljepota čitanja, blog u kojem daje razne savjete o zanimljivim knjigama, kao i preporuke za određene naslove. Ova oaza mira nije namijenjena samo za pripadnice nježnijeg spola, već se na ovom blogu može pronaći svašta i za naše jače polovice kao što je: „10 knjiga koje bi svaki muškarac trebao pročitati“.

Njezinu ljubav prema čitanju prepoznali su i nakladnici s kojima je ostvarila razne suradnje, a mjesec travanj obilježila je hashtagom #Čitambijeluknjigu. Bijela je savršena ravnoteža svih boja, što je čini nepristranom i neutralnom. A koji je kamen rođenja u travnju? Radi se o dijamantu. Prekrasnom kamenu koji je otkriven u Indiji 400 godina prije Krista.

Na Instagram profilu Ljepota čitanja možete pratiti objave vezane uz ovaj izazov jer postoji mogućnost da na kraju godine netko osvoji jednu knjigu. I ne zaboravite koristiti hashtagove #ČitamBijelo i #ČitamBijeluKnjigu. Svaki mjesec ova nam zaljubljenica u knjige sprema nešto novo tako da ne brinete ako ste propustili određeni izazov, jer svaki je još inovativniji od prethodnog.

Uz ovu uspješnu poduzetnicu, jednostavno moraš zavoljeti čitanje. Nema ljepšeg nego kada netko radi ono što voli i pritom mijenja svijet oko sebe. Već je uspjeh nagnati jednu osobu na čitanje, a kamoli motivirati mase, a ovoj kreativki to itekako uspijeva.

Na zanimljiv i šaljiv način ona svojim pratiteljima uljepša dan i pravo je osvježenje na društvenim mrežama.

Za najbolji učinak, predlažemo da preko dana čitate njezin blog i škicnete Instagram profil, a navečer se prepustite omiljenom štivu u udobnom naslonjaču.

Ako i vas zanima ovaj sadržaj koji zaista hrani dušu, svakako posjetite web stranicu ljepotacitanja.com ili zavirite u njezin Instagram profil i Facebook stranicu.