Zabava

Jeste li više knjigoljubac ili filmoljubac? Ovih 15 genijalnih naslova dolazi u oba izdanja!

Krešimir Šustić 08. siječnja 2021.

Izdvojili smo od svakoga žanra ponešto...

Inspiracija za pisanje filmova dolazi iz mnogo različitih smjerova, od predstava, pjesama, pa sve do istinitih priča koje mogu nadahnuti scenarista i motivirati studio da snimi hit.

No knjige su najčešće uzimane za kinematografsku inspiraciju, a to nas podsjeća da su se mnogi od najboljih snimljenih filmova temeljili upravo na knjigama.

Od malog milijuna ikad napisanih i snimljenih u nastavku donosimo njih 15 koji su se pokazali kao veliki klasici koje jednostavno morate pogledati ili pročitati.

P.S. Volim te

Hilary Swank i Gerard Butler su odlično utjelovili likove u filmu čija se radnja vrti oko mlade udovice koja otkriva da joj je pokojni suprug ostavio 10 poruka kojima će olakšati bol i započeti novi život.

Djevojka u vlaku

Glavna junakinja ovog trilera je Rachel, koja svako jutro putuje istim vlakom i prolazi pored kuće u kojoj je nekada živjela sa suprugom, prisjećajući se života koji je nepovratno izgubila.

Na kraju duge

Najbolji prijatelji od malih nogu Rosie i Alex razdvoje se kada on odlazi na studij u Ameriku, no Rosie se ubrzo odlučuje preseliti se k njemu u Boston i tada primi vijesti koja će joj zauvijek promijeniti život i zadržati je kod kuće u Irskoj.

Zelena milja

Afroamerikanac John Coffey, koji posjeduje iscjeliteljske moći, osuđen je na smrt, a Edgecomb i ostali čuvari su uvjereni u njegovu nevinost, no ne mogu mu pomoći.

Iskupljenje u Shawshanku

Nakon presude kojom je proglašen krivim za ubojstvo vlastite žene i njenog ljubavnika, Andy Dufresne stiže u zloglasni zatvor Shawshank kako bi odslužio doživotnu kaznu u sredini o kakvoj nije mogao niti sanjati.

Male žene

Priča o četiri mlade žene koje se bore za vlastiti životni put, upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerke koje su ostale živjeti same s majkom, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu.

Boja purpura

Od 1909. do 1949. g. Celie, afroamerikanka s juga polako pronalazi svoje samopouzdanje, dok se bori za svoje obrazovanje i trudi pronaći ljubav unatoč nasilnom mužu i društvu koje je diskriminira zbog njezine rase i spola.

Razum i osjećaji

Razum i osjećaji razdiru dvije sestre, jednu razumnu, drugu romantičnu, u potrazi za ljubavima svojih života, no sputava ih ne baš blistava imovinska situacija.

Skrivene junakinje

Ovaj hit govori istinitu priču o matematičarkama Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson, koje su radile na američkom svemirskom programu.

Vrag nosi Pradu

Mlada novinarka Andy, koja mašta o ozbiljnoj karijeri u uglednim novinama poput “New Yorkera”, prijavi se na razgovor za posao druge asistentice Mirande Priestly, urednice modnog magazina “Runway”, poznate po okrutnosti, iscrpljivanju svojih zaposlenika i odijevanju u odjeću marke Prada.

Doručak kod Tiffanyja

Priča o ženi koja pokušava napraviti glamur od olupina svog života dirljiva je, tragična i u konačnici lijepa, a film tonizira tragediju, prostituciju i queer prizvuke, završavajući uzdižućom romantičnom notom.

Dečki koje sam voljela

Nakon što tajna ljubavna pisma jedne tinejdžerke bivaju otkrivena, njezin život se okrene naglavačke i počnu joj se dešavati stvari koje nimalo nije očekivala.

Opasne djevojke

Nova učenica Cady Heron pokušava se kretati kroz komplicirane društvene slojeve nove srednje škole, dok je uzeta pod okrilje Regine George, najpopularnije cure u školi koja vodi skupinu poznatih zlih djevojaka.

Talentirani gospodin Ripley

Mladi Tom Ripley je siromašan, nesiguran i neupadljivi momak iz New Yorka koji mašta o životu na visokoj nozi te jednog dana posudi sako studenta s Princetona i slučajno upozna uglednog gospodina Herberta Greenleafea, kojem se lažno predstavi kao školski kolega njegovog sina

Bilježnica

Ostarjeli Noah redovito posjećuje Allie, staru, polusenilnu ženu koja boravi u domu za starije i nemoćne, ne želeći joj dosađivati naklapanjima o svojoj monotonoj svakodnevici, on joj odluči čitati priču zapisanu u staroj bilježnici.