Dom

Donosimo recept za sočan čokoladni tart s rogačem!

Nina Stojanov 05. rujna 2019.

Aromatičan rogač savršeno se stapa s čokoladnom kremom!

Kolač od čokolade je uvijek dobra ideja, no je li vam palo ikada spojiti je s rogačem? Savršena kombinacija! Za podlogu sam odlučila da to bude prhko tijesto za tart. Ovakvoj slastici nisu potrebne nikakve arome i dodaci jer mu upravo rogač daje sve ono potrebno. Njegov prah je izuzetno aromatičan.

Rogač je prirodno sladak i sličan čokoladi, a mislim da je ovo dobitna kombinacija koju morate probati, ako želite oduševiti svoje najdraže sa desertom za vikend ili neke druge prigode. U nastavku pročitajte recept!

Sastojci za prhko tijesto:

  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 100 g šećera (najbolje u prahu)
  • 200 g maslaca
  • 2 jaja
  • Vanilin šećer
  • Korica naribane naranče
  • 50 g mljevenog rogača

Sastojci za kremu:

  • 250 g mascarpone-a
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice kakaa
  • 90 g šećera u prahu

Priprema:

1. Od navedenih sastojka zamijesite prhko tijesto.

2. Kada ste tijesto zamijesili, oblikujte ga u oblik lopte, pobrašnite, zatim ga zamotajte u prozirnu foliju.

3. Stavite tijesto u hladnjak na dva sata da odmori.

4. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto. Pripazite da debljinu podloge, jer ne želimo da bude debela, ali ni pretanka da vam se tijesto ne bi raspadalo.

5. Kalup za tart premažite uljem, te ravnomjerno rasporedite prstohvat brašna po cijelom kalupu.

6. Tijesto prebacite u kalup pažljivo i nježno utisnite rubove. Višak tijesta odstranite. Nekoliko puta izbodite tijesto sa vilicom.

7. Tijesto pecite na 180°C stupnjeva oko 20 minuta.

8. Kada je tijesto pečeno, ostavite ga da se ohladi.

Dotad možemo izraditi kremu. Slatko vrhnje izradite u čvrsti šlag.

Izrađenom šlagu dodajte mascarpone i ručno promiješajte. Na pari otopite čokoladu, kojoj ćete dodati šečer u prahu i kakao. Sve sjedinite u sjajnu i glatku masu, te prohladite.

Kada ste ohladili čokoladu, dodajte ju k šlagu i mascarpone-u i dobro još jednom sve izmješajte. Gotovom kremom premažite pečeni tart.

Gotovi tart stavite u hladnjak da se ohladi.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!