FOTO by Instagram @jetsonaero

Zabava

“Daj doleti na kavu pa ćemo u šoping…”

admin 07. veljače 2022.

Spremni za leteće bicikle? Oni su stvarnost...

Koliko smo puta čuli izjavu: “Daj doleti do centra” ili ” Evo me, doletim odmah”, a nikad nismo uistinu upalili neko prijevozno sredstvo i odletjeli do navedene lokacije. Više smo to mislili kao “doći ću toliko brzo da će izgledati kao da sam letjela”.

Uskoro bi se navedene izjave mogle ostvariti tako što ćete stvarno doletjeti do frendice i sletjeti direkt na šalicu tople kave i onda zajedno odletjeti u obližnji šoping centar.

Jedna tehnološka tvrtka stvorila je prvi ikad komercijalno dostupan leteći bicikl i već razmišljamo o tome koliko će brzo i jednostavno biti otići do Zare ili na kavicu s frendicama.

Jetson One je potpuno električni bicikl i ne zahtijeva pilotsku dozvolu. Postižući brzine do 109km/h, pokazao se toliko popularnim da se već primaju narudžbe za 2023. Stoga ne treba ni iznenaditi cijena od 68 000 funti, zbog čega ćete ipak ostati na dobro starom “cipelcugu”.

Iz Jetstona navode da je ovo samo početak revolucije prijevoza i da ćemo tako do 2030. godine već viđati leteće automobile s četiri sjedala.

Peter Ternström iz Jetsona rekao je: “Prvi put kad sam letio njime, osjećao sam se nevjerojatno – potpuno je bez vibracija tako da nije ništa slično helikopteru ili avionu. To je potpuno novo i euforično iskustvo koje itko može probati. No, imamo viziju i leteći bicikl je samo početak naše priče.”

Peter i suosnivač Tomasz Patan osnovali su tvrtku Jetson 2017. nakon što su nekoliko godina razmišljali o samom konceptu. Ubrzo su počeli razvijati prototip za svoj leteći bicikl, a već su sljedeće godine implementirali sigurnosne značajke kako bi osigurali da je letenje potpuno sigurno, uključujući senzore, rezervne motore i ograničavač brzine.

Ne treba mu uzletno-sletna staza za polijetanje ili slijetanje, a izgrađen je kako bi vam osigurao da uvijek savršeno sletite.

Jetson One težak je 86 kg i može letjeti 20 minuta odjednom, s vremenom punjenja baterije do 2 sata. Upravlja se joystickom i polugom gasa.

Doletiš na kavicu?”