FOTO by Instagram @bledslovenia

Putovanja

Bled – najšarmantnije slovensko jezero u snježnom ruhu!

Viktoria Šafranić 14. prosinca 2021.

Snijeg je zabijelio ovaj prekrasan gradić koji možete posjetiti već ovog vikenda…

Bez obzira na pad temperatura i pomalo „turobno“ vrijeme, ništa nam ovih dana ne može poljuljati raspoloženje. Pozitiva je na vrhuncu i svi s nestrpljenjem iščekujemo blagdane, koji nas čine sretnima iz mnoštvo razloga.

Prvenstveno, provodimo ih s našom obitelji od čega nema većeg dara, planiramo godišnji odmor kako bismo od jutra do mraka mogli uživati u toplini vlastitog doma i diviti se božićnim dekoracijama, razmišljamo o blagdanskom shoppingu i ozarenim licima kada drage osobe prime taj isti poklon u ruke, a također i o pečenju kolačića jer tko još broji kalorije za blagdane… i naravno, priželjkujemo snježni pokrivač…

Ipak, ima i onih koji samo razmišljaju gdje će pobjeći ovih blagdana (tu smo). Možda ne na sam Božić jer je taj dan rezerviran samo za obitelj, već nekoliko dana prije ili kasnije oni pravi putoholičari zasigurno na svojoj wish listi imaju destinaciju koju žele posjetiti. Ako još niste smislili kamo, mi znamo… Ako snijeg već ne želi doći k nama, zašto mi ne bismo išli k njemu?

Bez obzira imate li nekoliko slobodnih dana u naredna dva-tri tjedna ili samo vikende, predlažemo putovanje u jedan šarmantan obližnji gradić. Riječ je o Bledu, slovenskom gradiću koji se nalazi nekoliko kilometara južno od Austrijske granice i 50 kilometara sjeverozapadno od Ljubljane.

Gradić je prvenstveno poseban zbog jezera kojeg okružuju šume i planine. Jezero je dugačko 2.120 m, široko 1.380 m s maksimalnom dubinom od 30,6 m. Popularno je tijekom svih godišnjih doba, no zimi kada se zaledi je nekako najmagičnije.

Mnogi hoteli nude direktan pogled na jezero pa ako želite pravi zen, predlažemo da rezervirate sobu tik do jezera, po mogućnosti na gornjem karu i s terasom.

Dovoljna vam je dekica i vruća čokolada, kao i draga osoba da biste se u potpunosti prepustili uživanju. Nama se posebno svidio hotel Triglav koji potječe iz davne 1906. godine, a koji je kasnije kompletno preuređen. Moramo priznati da se savršeno uklapa u idiličnu sliku Bleda.

Ovaj hotel s dušom obiluje svijetlim bojama i ukusno uređenim sobama obogaćenim umjetničkim djelima i odabranim stiliziranim namještajem iz prošlosti. Sve ove prednosti stvaraju udoban ambijent koji će vaš boravak učiniti čarobnim

Na Bledskom jezeru se nalazi još jedno posebno mjesto za slikanje koje je ovih dana zasjalo u božićnom ruhu, a uz koje možete doživjeti najposebniji snježni poljubac (ne zaboravite pritom zamisliti želju). Ovog puta, popularno srce ukrašeno je borovim grančicama i crveno-zlatnim kuglicama, a snijeg dolazi kao finalan touch.

Također, tu je još jedna omiljena turistička atrakcija, srednjovjekovni dvorac sagrađen na obrascu iznad grada Bleda u Sloveniji, s pogledom na jezero. Ova famozna tvrđava predstavlja najstariji dvorac u Sloveniji izgrađen prije više od 1000 kuna. Unutar istog se nalazi muzej, vinski podrum pa čak i tiskara u kojoj možete pronaći rekonstruiran Gutenbergov tiskarski stroj.

Bled je definitivno lokacija vrijedna posjeta i svi koji su bili barem jednom tamo, uvijek se žele vratiti. Na samo sat i pol od Zagreba, za Bled vam je dovoljan jedan vikend.