Zabava

5 jednostavnih načina korištenja ljubaznih riječi koje mogu uljepšati dan vama i onima oko vas

Krešimir Šustić 07. srpnja 2020.

Vježba pred ogledalom za izgradnju samopouzdanja ili sa voljenom osobom kojoj je potrebna podrška!

Vjerovali ili ne, riječi koje svakodnevno koristimo mogu u potpunosti promijeniti način na koji se osjećamo mi sami ili bliski ljudi pored nas.

Iako nam se možda čine kao složenice od slova koje koristimo kako bi se sporazumjeli, one su puno više od toga, što dokazuju brojni psiholozi i komunikolozi.

Ako naiđemo na upotrebu negativnih riječi poput “mržnja”, “nemoj” ili “ne”, velika je vjerojatnost da ćemo početi sve doživljavati na manje pozitivan način i prepustiti se negativi.

Neuroznanstvenici tvrde da upotreba negativnog jezika može aktivirati naše reakcije na strah i povećati razinu kortizola (hormona stresa), a s druge strane, korištenje pozitivnih riječi može potaknuti naše sposobnosti razmišljanja.

Kada se pozitivnim jezikom vježba ljubaznost prema drugima, to uzrokuje mali, ali značajan porast subjektivnog blagostanja neke osobe.

Drugim riječima, dobrota nam možda neće u sekundi preobraziti život, ali treba je vježbati kako na sebi, tako i na drugima.

U nastavku donosimo pet načina u kojima kroz svakodnevne razgovore možete vježbati na ljubaznosti i već nakon kratkog vremena osjećati ispunjenje i blagostanje.

Poslovni e-mail

Pauza za razmišljanje o tome kako biste željeli da se druga osoba osjeća može u potpunosti promijeniti cijeli odnos, makar bio i poslovni.

Ako je prikladna situacija, zamjena nepristojnog “nepoštovanja” prijateljskim razgovorom mogla bi pomoći u izgradnji odnosa.

U vođenju dnevnika

Vođenje dnevnika misli jedan je od načina da se vlastito vrijeme posveti ljubaznosti i pozitivnosti, stoga svakog dana napišite tri stvari zbog kojih ste sretni.

Dajte sebi pozitivnu pažnju, veselite se sitnicama i svakoga se dana trudite učiniti nešto dobro za ovaj svijet i ljude oko vas, makar to bio samo jedan maleni smiješak.

U razgovoru

Upotreba pozitivnih riječi dok slušate nekoga drugoga može značiti razliku između razgovora s dobrim ili lošijim ishodom.

Preporučuje se koristiti najmanje tri pozitivne riječi ili izraza kako bi se prevladao učinak svake negativne riječi jer se time daje podrška osobi s kojom pričamo.

U ogledalu

Ponekad sami sebi morate samo reći da možete i hoćete, da ste jaki i da vas ništa ne može omesti u ostvarenju vaših ciljeva, stoga je vježba s ogledalom prava stvar koja podiže i samopouzdanje.

Prelazak u naviku pozitivnog samorazgovora znači da ćete prirodno početi integrirati ljubaznost i pozitivnost u svoju svakodnevnu rutinu.

U pružanju podrške

Moguće je pružiti iskrenu podršku i savjete s ljubaznošću, čak i pritom priznajući i ne umanjujući tuđe poteškoće ili pogreške, koje nam se ionako svima događaju.

Iako znamo da smo ponekad krivi i da nismo učinili ispravnu stvar, potrebno je imati pored sebe rame za plakanje koje će nam na ljubazan način pružiti potrebnu podršku.