Život bez interneta – pad društva ili povratak starim vrijednostima?

Engineer 19. ožujka 2019.

Hvata li vas iznenadna panika ili možda osjećate olakšanje?

Probudite se ujutro, u ruku uzimate mobitel i shvaćate da internet ne radi. Wifi nema signal, kao ni “mobile data”. Jedino što možete napraviti je obaviti poziv. To napravite i shvatite da ni vaši najdraži nemaju internet. Kakav osjećaj vas obuzima?

I dalje ne shvaćate u kojem smjeru ide ovaj potencijalni problem jer to nije ni prvi ni zadnji puta da se pojavljuju smetnje s internetom.

Izlazite iz kuće i ubrzo shvaćate da nešto nije u redu. Ljudi nervozno hodaju ulicama, vrište, svađaju se, plaču. Imate osjećaj da se sprema smak svijeta. U tom trenutku shvaćate što se dogodilo, internet je potpuno ugašen.

Kakav osjećaj se budi u vama? Očajavate li? Mislite li da nas očekuju nepovratne posljedice? Ili ste možda sretni? Osjećate neku vrstu olakšanja?

Ove dvije kategorije opisuju dva potpuno različita profila čovjeka pa idemo se zabaviti s oba.

Ako spadate u prvu skupinu ljudi, a većina ljudi, naročito u razvijenim zemljama pripadaju toj skupini, onda ste osoba koja se ujutro budi i prvo u ruku uzima svoj mobitel, laptop, tablet, bilo kakav uređaj koji vas povezuje s cijelim svijetom.

Vi ste osoba kojoj internet čini ključnu komponentu privatne i poslovne svakodnevice. Budimo realni, velika većina nas spada u ovu kategoriju.

Također ste i mogući profil osobe koja u kafićima sjedi s prijateljima, ali provodi većinu vremena na svom smartphone-u, iako to u tom trenutku nije prijeko potrebno, samo predstavlja lošu naviku.

Vjerojatno ste se pronašli u ovoj kategoriji, ali ne očajavajte, iako ste u lošijoj kategoriji, svaka navika se može promijeniti, odnosno prilagoditi onome što je bolje kako za vas tako i za vašu okolinu.

Ako pripadate drugoj kategoriji, onda ste profil osobe koja internet koristi iz potrebe, vjerojatno poslovne, ali se trudite ostatak dana posvetiti drugim stvarima kao što su čitanje, šetanje prirodom, druženje s prijateljima, a vaš mobitel je pritom u torbi ili kod kuće jer nemate potrebu biti konstantno dostupni i dijelom svake novosti na internetu.

Ovakvi profili su danas veća rijetkost od prvih jer se nalazimo u vremenu gdje je sve postalo jako lako dostupno, posebno jer na internetu možemo lako naći odgovor na svako pitanje. Koliko je odgovor detaljan, istražen i točan, to je drugi par rukava.

Ali morate se složiti da je puno lakše uzeti mobitel u ruku i nešto proguglati nego se obući i uputiti u knjižnicu gdje izgubite puno više vremena koje ste mogli iskoristiti za nešto drugo, npr., gledanje omiljene serije ili reality show-a.

Druženja su također postala javna pojava jer imamo potrebu sve objavljivati na društvenim mrežama za što nam je također potreban internet.

Gubimo čak i dosta vremena na poziranje za “savršenu” sliku jer je bitno što će internet na to reći, bitno je koliko “lajkova” i komentara ćemo dobiti.

Svaki trenutak proveden na internetu izgubljen je trenutak između dvoje ljudi.

Sada si zamislite sve navedene situacije u kojima više nema interneta. Istina, mnogi poslovi bi propali, mnoge tvrtke bi izgubile milijune, teže bi dolazili do informacija.

Ali sve ovo navedeno je prije 30-ak godina bila realnost. Snalazili smo se na razne načine koji se danas čine banalni, teži, nepotrebni.

Naravno, ovo je sve samo pomisao na mogući stav uma koji bi zavladao, ali nije loše nekad jednostavno odložiti mobilni ili bilo kakav drugi uređaj. Uzeti trenutak za neki dobar tekst, članak, knjigu, uživanje u prirodi bez slikanja uređajem, već slikanjem svojim očima, umom, stvaranjem vizualnih uspomena za koje ni ne shvaćamo koliko su dragocjenije od digitalnih.

Nekad jednostavno možemo pustiti taj konop koji nas veže i uskraćuje nam druge trenutke te skočiti u jezero koje nas vraća u vrijeme “starijih”, pomalo zaboravljenih vrijednosti.

Dok ovo pišem i sam shvaćam da si dugujem takav trenutak. Obećajem. Slijedi. Trebam ga, a trebate ga i vi.

Namaste

 

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://fabulousblogger.com/