Elegant

“Strawberry legs” – pojam koji je ovih dana otvorio brojne rasprave

admin 13. svibnja 2022.

Od "baš me briga za to" do "zbog ovog ne pokazujem noge"

Vrlo vjerojatno da možda do danas niste niti čuli da postoji naziv za točkice na nogama, ali ako jeste onda ste sigurno naletjeli na raspravu o tome dali je to normalna pojava ili odlazi u sferu tabu teme.

Sve je krenulo, naravno, s društvenih mreža, kada se počelo postavljati pitanje da li je, originalnog naziva “Strawberry legs” normalna pojava ili je to nešto zbog čega trebamo biti zabrinuti. Neke žene ostavljale su komentare da su zbog ove pojave osjećale neugodu te su čak i izbjegavale nositi određenu odjeću zbog toga.

Strawberry legs” je pojam koji se odnosi na pore na nogama koje se često javljaju nakon brijanja. To se događa kada proširene pore ili folikuli dlake zarobe mrtve stanice kože i masnoću, uzrokujući da se folikuli lagano upale, što zauzvrat uzrokuje da imaju tamniju boju i da se pojavljuju kao točkice na koži. Ako imate više melanina u koži – pigmenta koji kožu čini tamnijom – tada će se točkice pojaviti malo drugačije jer će izgledati više smeđe nego crvene.

Ono što je najbitnije je da je ova pojava sasvim normalna i nije ukazatelj na nikakve probleme. Onima kojima može smetati ova pojava redoviti piling kože poput onog sa šećerom ili uljem orašastih plodova te kemijskim pilinzima poput glikolne i salicilne kiseline uz svakodnevnu hidrataciju smanjit će vidljivost iste.

“Strawberry legs” je pojava koje se ne može u potpunosti otkloniti, ali postoje korisni koraci da to učinite ‘manje očitim’. To uključuje unošenje više masti u prehranu poput ribljeg ulja, orašastih plodova, avokada, hranjenje kože terapeutskim dozama vitamina A ili proizvodima koji sadrže antioksidanse i jojobino ulje za hidrataciju i njegu kože.” – izjavila je Corinna Tolan.