Potvrđeno je – žene su doista jače od muškaraca!

Tina Turuk 17. siječnja 2019.

Iznenađujuće vijesti dolaze nam iz svijeta...

…žene su doista jači spol!

Nema sumnje kako će mnogi od vas posumnjati u ovo, ali ove znanstvene spoznaje će opovrgnuti vaše sumnje. Naime, nova istraživanja dokazuju kako je ženska prednost u životnom vijeku vezana uz biološke korijene.

Nedavna akademska studija pokazala je da su žene u ekstremnim uvjetima kao što su glad, epidemije ili pak robija, mogle preživjeti duže od muškaraca. U suvremenim populacijama, žene su nadživjele muškarce u gotovo svim slučajevima.

Dat ćemo samo primjer za Englesku. Očekivan životni vijek za žene je 83,1 godinu, dok je isti za muškarce 79,5 godina.

Znanstvenici s Južnog Sveučilišta u Danskoj su pregledali podatke iz sedam povijesnih slučajeva kad su populacije bile izložene ekstremnim uvjetima, a sve to kako bi dobili nova saznanja vezana uz stopu smrtnosti.

Studije su uključivale slučajeve irske gladi (1845.-1849.), epidemiju islandskih ospica (1846. i 1882.) i iskustva oslobođenih liberijskih robova koji su se vratili u Afriku iz SAD-a početkom 19. stoljeća (upravo su oni naišli na različitu klimu i bolesti koje su ubile mnoge).

U tim situacijama došlo je do drastičnog smanjenja očekivanog trajanja života. Primjerice, tijekom epidemije 1882. na Islandu, životni vijek pao je s 43,99 godina na 18,83 za žene i s 37,62 na 16,76 godina za muškarce.

Istraživači su otkrili da su u svim populacijama i dobnim skupinama žene imale nižu stopu mortaliteta te su živjele duže od muškaraca. Studija je također primijetila da su rodne razlike najviše pridonijele razlici u očekivanom trajanju života, ukazujući na to da su novorođene djevojčice u stanju preživjeti više ekstremnih opasnosti od dječaka.

S druge strane, studija je naišla na oštre kritike od strane drugih znanstvenika koji pak misle da se ženska prednost razlikuje u različitim sredinama i da ovisi o društvenim čimbenicima.

Akademici su se pozvali na postojeća istraživanja koja ukazuju na to da bi hormonalne razlike dodatno mogle pojasniti jaz u smrtnosti gledajući vezano uz rod. Na primjer, estrogeni koji se nalaze u većim količinama kod žena imaju protuupalni učinak, dok testosteroni koji se nalaze u većim količinama kod muškaraca mogu zapravo potisnuti imunološki sustav.

Glavna autorica nove studije, Virginia Zarulli, ističe kako su uvjeti koje su iskusili ljudi u analiziranoj populaciji bili strašni, a iako su krize smanjile prednost ženskog opstanka u očekivanom životnom vijeku, žene su i dalje preživjele bolje od muškaraca.

Autorica se malo našalila i napomenula kako se zapravo radi isključivo o popularnom girl poweru. Koja kraljica!

Eto, dragi naši muškarci, konačno ste dobili i službenu potvrdu da je nježniji spol jači. Nemojte se naći uvrijeđenima, pa znali smo to odavno…