FOTO by Instagram @neven.selakovic / @journey_to_forever

Putovanja

Posjetite novootvoreni interaktivni Centar za posjetitelje u Parku prirode Učka

admin 14. lipnja 2021.

Autor teksta: Ana Moslavac

Nedavno otvoreni Centar za posjetitelje u Parku prirode Učka neodoljivo nas je privukao pa smo odlučili posjetiti ga i pogledati kakve sve atrakcije nudi. Nismo ostali razočarani!

Radi se o fantastičnom interaktivnom prostoru koji je kao stvoren za kratki vikend izlet budući da je osmišljen na takav način da će zabaviti odrasle, ali i djecu.

Na službenoj stranici Parka prirode Učka cilj novootvorenog centra opisuju kao unaprjeđenje sustava edukacije i posjećivanja u Parku prirode u svrhu korištenja prirodne baštine Republike Hrvatske, povećanje privlačnosti i raznolikosti sadržaja Parka te veća dostupnost zanimljivih činjenica vezanih za PP Učka onima koje takva tematika zanima.

Ispred samog Centra nalazi se prostrano parkiralište koje se plaća, međutim postoji i „divlje“ parkiralište svega minutu hoda od Centra tako da ukoliko želite proći jeftinije možete iskoristiti tu alternativu.

Kada se uđe u samu zgradu odmah možete primijetiti pult na kojem se prodaju karte, a nakon što kupite kartu ljubazna djelatnica uputit će vas da skrenete desno i započnete obilazak postava koji je osmišljen na način da posjetitelji hodaju u krug.

Na samom početku izložbe nalazi se pomalo zatamnjen prostor budući da se radi o djelu u kojemu se mogu pogledati edukativni videi o životinjama koje žive u špiljama i na ostalim mračnim mjestima.

U ovome djelu najzanimljiviji interaktivni dio svakako je lažna špilja šišmiša u koju se može ući, a koja sadrži senzor pokreta pomoću kojeg možete zaigrati i igru – projektor na zidu projicira igru i daje vam upute kamo postaviti dlan kako biste doživjeli let šišmiša. Radi se o izuzetno zabavnoj simulaciji koja će se osobito svidjeti vašoj djeci.

Nadalje, kada izađete iz zatamnjenog dijela, dolazite u najveći prostor izložbe gdje će vas na ulazu dočekati skulpture životinja koje žive na području Učke – one domaće te one divlje.

Izložba vam najprije govori o životu ljudi u ovom kršnom kraju te ste u mogućnosti pogledati filmove i čuti priče ljudi. Osim toga svaka skulptura životinje u sebi sadrži nekoliko „ladica“ koje se mogu otvoriti te u njima doznati nešto više o toj životinji.

Nakon toga, za sve ljubitelje mitologije tu je dio izložbe koji govori isključivo o mitološkim bićima (vilama i bogovima) i pričama vezanima za njih koje su, priznajemo, jedan od zanimljivijih dijelova izložbe. Na konstruiranim zidovima moguće je vidjeti različite biljke toga kraja ispod čijih se crteža nalazi njihov opis i namjena.

Nakon što ste pogledali prvi dio izložbe, dolazite do dijela u kojemu su skulpture divljih životinja te sada učite o vodozemcima i zmijama. Najzanimljiviji dio ovog dijela izložbe svakako je interaktivni video o leptirima koji pokrećete sami vadeći prozirne pločice koje se nalaze u podnožju projektorskog platna. Ispred svake pločice nalazi se ime određene vrste leptira, pa kada izvučete pločicu – na ekranu se pojavljuje kratka animacija kojom također možete upravljati te pogledati leptirova krila iz svih kuteva. Osim toga, tu se nalaze i slušalice pomoću kojih možete čuti pjev ptica i glasanje žaba.

Ako krenete prema naprijed vidjet ćete stakla iza kojih se nalaze informacije o književnicima, botaničarima i planinarima koji su pisali i istraživali na području Učke.

Zanimljivost vezana za ovaj dio postava to je što se svjetlo iznad stakala pali na senzor pokreta, a na jednom od njih moguće je fotografirati se – fotografija se nakon toga prikazuje u albumu fotografija posjetitelja.

U sredini prostorije nalazi se ono što će najviše zaintrigirati i zabaviti većinu posjetitelja – radi se o maketi s projektorom koji stoji iznad nje te se pomoću njega na maketi prikazuju različita doba i stadiji Parka prirode koji su se izmjenjivali tijekom milijuna godina.

Posjetitelji su na ekranu pored u mogućnosti sami odabrati koje razdoblje povijesti žele pogledati, a tlo makete zatim će se podići ili spustiti, ovisno o izgledu toga doba. Vjerujemo da će ovaj, pomalo futuristički, dio postava ukrasti vašu pozornost.

Zaključno, ulazi se u treći i zadnji dio u kojem se nalazi veliki ekran na kojemu je moguće pogledati nekoliko dokumentarnih filmova koji prikazuju ljepote Parka prirode.

Također, nakon što ste obišli izložbu, s lijeve strane pulta na kojem se kupuju karte nalazi se suvenirnica koja u svom asortimanu nudi pregršt majica, torbi, magneta, šalica…i raznih drugih suvenira koje biste mogli ponijeti sa sobom kako biste se uvijek sjećali svog posjeta.

(Budući da u ovom tekstu nismo ni približno otkrili sve čari izložbe – svakako se uputite na izlet i pogledajte što se još nudi. Nećete ostati razočarani!)

Naravno, nakon što ste razgledali postav Centra možete otići u neki od obližnjih kafića kako biste se osvježili, a zatim možda i još malo prošetali u prekrasnoj šumi koja okružuje Centar.