Pogledajte se u ogledalo – što vidite?

Engineer 17. srpnja 2019.

Svakog dana se pogledamo u ogledalo. Nekada i više puta. Sada se zamislite i priznajte si koliko je svaki od tih pogleda samo površan i vezan uz neki novi prištić, boru i sl., a usudite li se zagledati duže i dublje te se suočiti s onim što je u tim dubinama?

Znate li uopće tko ste vi? Ako je vaš odgovor vaše ime i prezime, onda ste u krivu. Vi niste vaše ime i prezime, to vam je dano pri rođenju ili ženidbi, vi ste mnogo više od toga. Vi ste spiritualno biće čija duša proživljava ljudsko iskustvo, posebno ako ovo čitate. Čestitam, živi ste.

 

Šalu na stranu. Svakodnevno se suočavamo s raznim izazovima, namjerno ne kažem problemima jer ih to stavlja u negativnu kategoriju za koju se nekad misli da nema rješenja, a zapravo sve ima neko rješenje. Opet, sve je stvar percepcije.

Probajte se zagledati u ogledalo na recimo pet minuta. To se možda ne čini dugo, ali je zapravo cijela vječnost kada ste u tom trenutku. Kroz glavu vam mogu prolaziti razno razne misli, naravno, većinom negativne. Na početku ćete biti usredotočeni na izgled, crte lica, nepravilnosti, razne detalje koje možda inače ne vidite, ali s vremenom krenete u dublju analizu, a tu počinju problemi.

Naš um može proizvesti divne stvari i slike, ali naravno, može i vrlo negativne i destruktivne. Uvijek se borimo s raznim glasovima koji su u konstantnoj opoziciji. Koju stranu poslušati? Kako postići da prevlada prava strana?

To su pitanja koja si svi postavljamo, naročito ako imamo osjećaj da češće prevladaju oni pogrešni. Čak i kada se to dogodi, sve je u redu, to je život, on nas izaziva, stavlja na kušnju. Nitko nije rekao da će biti lako ni idealno.

Gledanjem u svoj odraz shvatit ćete s koliko nesigurnosti se borite, ali i koliko nepotrebnih misli nam narušavaju sliku o nama samima. Shvatit ćete koliko ste prekritični prema sebi, kako si često postavljate previsoke izazove koji u vama izazivaju stres i nezadovoljstvo. Naposljetku, shvatit ćete da je rješenje u jednostavnosti, malim koracima.

 

Shvatite važnost samoće, važnost da naučimo provoditi kvalitetno vrijeme sami sa sobom, reflektiramo, analiziramo, ili jednostavno odmaramo i punimo baterije za daljnje svakodnevne izazove. To je dug rad i naravno, nije lak. Ne dolazi bez određenih prepreka.

Suočavanje s nesigurnostima i strahovima jedan je od najhrabrijih pothvata koje mi kao živa bića možemo nadići i prevladati. To je proces u kojem najviše naučimo o sebi, ali i o našoj okolini, jer zanimljivo je znati kako se drugi snalaze u istim situacijama. To je nekako uvijek vrsta utjehe i potvrde da nismo sami u tome.

Ali, dok smo pred ogledalom smo sami u tome i to je najveći test. Prisiljeni smo sagledati sebe i isključivo sebe u svijetlu koji nadilazi fizičku razinu, mi smo mnogo više od nje.

Cilj je da postanemo bolja verzija samih sebe, da možemo objektivnije sagledati situacije i naše postupanje u njima. Iako je krajnji ishod nemoguć jer uvijek imamo nešto na čemu imamo za raditi, sam put k tome je veliki korak naprijed kao i put duše ka oslobađanju tereta i neracionalnih strahova i nesigurnosti.

A sada, na vama je da se odlučite i krenete. Pomalo. Bez pritiska, ali sa željom za promjenom.

Namaste