FOTO by Instagram @stara_hercegovina / @montenegro_nature__

Putovanja

Očaravajući Rose – bajkovito mjesto u Crnoj Gori idealno za sve golupčiće!

Viktoria Mikulić 18. kolovoza 2022.

Mjesto za zaljubljene, ali i za sve umjetničke duše...

Rose se nalazi na sjeverozapadnoj obali poluotoka Luštica, s desne strane ulaza u Boku Kotorsku, nasuprot Herceg Novog, od kojeg je udaljeno 1,7 km morem i 44,2 km kopnom.

Rose je danas turističko mjesto u kojem preko ljeta boravi stotine turista, a izvan sezone Rose broji 10 stanovnika. Rose ima tipičan izgled mediteranskog grada. Kuće su kamene, zbijene u nizu uz obalu.

Nekada je to bilo staro grčko naselje koje su Saraceni (tako su Europljani u srednjem vijeku zvali Arape) uništili 867. godine. Za vrijeme Austro-Ugarske tu je bila carinarnica, jer je to prvo naselje na ulazu u Boku Kotorsku. Osim jedne crkve, tu su i pravoslavna crkva Presvetog Trojstva i rimokatolička crkva Gospe od Karmela.

Poznati travel influencer poznatiji kao lutajuci_putnik ovo je mjesto opisao jednostavno i poetički: „Mesto za dvoje, mesto za zaljubljene, mesto za romantične, mesto za sanjare, mesto za čarolije, mesto za umetnost, mesto za poeziju, mesto za maštu, mesto za pesmu, mesto za sreću… Mesto za život. Rose.“

Ne možemo se ne složiti s ovim opisom jer uistinu izgleda šarmantno.

Slike govore tisuću riječi i možemo samo zamisliti kako bi bilo lijepo i uživo odjesti u ovom romantičnom mjestu, koje zasigurno zauvijek ostaje u sjećanju. Mjesto koje asocira na ruže, ali i na popularno pjenušavo piće ne može biti ništa manje od čistog savršenstva.