FOTO by IMDb

Film

Netflixov ‘Baby Reindeer’ briljantan je i potresan prikaz uhođenja s ocjenom 8.2 na IMDb-u!

Viktoria Mikulić 19. travnja 2024.

Šokantan, urnebesan, bolan i razoran, "Baby Reindeer" rijedak je dragulj na televiziji koji nas podsjeća da su ovakve stvari moguće...

Utemeljen na uvjerljivoj istinitoj priči, trenutni broj 1 na Netflixu pod nazivom “Baby Reindeer” ili “Maleni Irvas” prati izopačenu vezu pisca i glumca Richarda Gadda sa svojom progoniteljicom i utjecaj koji to ima na njega dok je na kraju prisiljen suočiti se s dubokom, mračno zakopanom traumom.

Ova britanska drama-triler miniserija temelji se na Gaddovu stvarnom iskustvu uhođenja i seksualnog zlostavljanja u njegovim 20-ima. To je adaptacija istoimene Gaddove autobiografije.

Radnja serije:

“Baby Reindeer” počinje kad Donny ulazi u londonsku policijsku postaju. Šokiran i iscrpljen, objašnjava da ga nestabilna žena uhodi mjesecima.

Nažalost, unatoč očitoj tjeskobi, policajac za njega nema pravog rješenja. Dok se priča vrti šest mjeseci unazad, gledatelji također saznaju da Donny nije bio posve iskren u vezi sa situacijom.

Novopečeni komičar od dvadeset i nešto godina, Donny dane provodi kao barmen u lokalnom pubu, a noći provodi zatvoren u spavaćoj sobi u kući mame svoje bivše djevojke Keeley (Shalom Brune-Franklin).

Jednog naizgled običnog dana, pretila sredovječna žena po imenu Martha (Jessica Gunning) ulazi u bar. Vidjevši da je na rubu suza, Donny joj nudi šalicu čaja.

Kad mu ona objasni da si to ne može priuštiti, on joj daje jedan na račun kuće, odmah joj popravljajući raspoloženje.

Jednako brzo, Martha počinje pričati o svom poslu odvjetnice i svom raskošnom domu, dok Donnyju daje beskrajne komplimente. Dok je barmen zabavlja, on također zna da se njezine priče ne zbrajaju.

Ipak, Marthina drska osobnost i šokantan smijeh ne sprječavaju Donnyja da joj udovoljava. Uskoro, ona svakodnevno dolazi u bar, sjedi u njegovim smjenama i daje mu nadimak “Baby Reindeer”.

Kad Donny napokon pokuša nježno iznevjeriti Marthu, ona se ne želi odreći iluzije koju je stvorila o tome što jedno drugome znače. Umjesto toga, ona se počinje infiltrirati u svaki segment Donnyjeva postojanja, uključujući njegove stand up emisije i njegov osobni život, koji uključuje Teri (Nava Mau), terapeutkinju s kojom je nedavno počeo izlaziti.

Mračan i briljantan, “Baby Reindeer” pažljivo razotkriva slabosti ljudskih emocija i mentalnih bolesti. Sirovo i pomalo duhovito, publika uči više o Donnyju i složenostima i događajima koji su oblikovali njegovu ljudskost.

Kako se serija bliži kraju, prisiljeni smo suočiti se s lažima koje govorimo sebi i drugima i kako sve te stvari utječu na načine na koje se pojavljujemo u svijetu – i što smatramo prihvatljivim.

U nastavku pogledajte trailer: