Modni putopis – šarenilo na ulicama Berlina!

Engineer 28. ožujka 2019.

Hodate ulicama jedne od najvećih europskih metropola i okruženi ste “morem” ljudi. Što uočavate?

Raznolikost, toliko stilova na jednom mjestu da vam se može zavrtjeti u glavi. Ili ipak odabirete pozitivnu stranu pa vas to sve inspirira, čini sretnim jer ste dio tako velike modne zajednice?

Berlin je sam po sebi vrlo zanimljivo i jedinstveno mjesto koje nudi različite mogućnosti u bilo koje doba dana ili noći. Imate osjećaj da grad nikada ne spava.

Tako ne spava ni moda.

Ulicama različitih dijelova grada kao što su Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Friedrichshain, Charlottenburg, Berlin Mitte itd., prolaze ljudi koji su inspirirani različitim periodima, različitom glazbom, stilom života, bilo da su plesači, pjevači, glumci, likovni umjetnici, sportaši, poslovnjaci ili nešto deseto.

Ovaj grad nosi jednu posebnu crtu koja nije vidljiva u mnogim europskim metropolama.

Berlin odiše bogatom povijesti, trenucima patnje, ali i slobode, trenucima veoma hrabrih pothvata, sve to vidljivo je i u modnom smislu.

Grafiti ukrašavaju mnoge zgrade različitih dijelova grada, oni predstavljaju savršenu podlogu za mnoge modne fotografije, ali zasigurno i modni izričaj mnogih stanovnika Berlina.

Ostaci berlinskog zida ukrašeni su inspirativnim slikama i porukama, podsjećaju građane Berlina na doba prije 1989. kada je srušen zid, a turistima daju vizualnu predodžbu o svemu što je Berlin pretrpio i iz čega se izvukao.

Ostaci zida važan su simbol grada jer ipak Berlinu zbilja jedinstvenu crtu. Unatoč činjenici da je od pada zida prošlo 30 godina, i dalje se osjeti u zraku neka vrsta buntovništva i želja za emancipacijom, naročito kod mladih ljudi.

U Berlinu imate osjećaj da se većina ima potrebu istaknuti. Ali onda se ipak i zapitate, nije li ipak moguće da je u ovom gradu jednostavno veliki broj individualaca koji kroz svoj način odijevanja šalju određenu poruku zajednici.

U Berlinu je sve moguće.

U Berlinu ste na pravom mjestu ako imate karakterističan stil. Na pravom ste mjestu ako vas nije briga što netko misli o vama. Na pravom ste mjestu ako rado istražujete second-hand dućane kojih ima dosta, čak i na više katova.

Naročito ako volite miješati stilove. Onda ste svoj na svome.

Berlin će vas obgrliti i neće vas diskriminirati jer se usuditi biti svoji. Naprotiv, slavit će vašu hrabrost i originalnost.

Takav dojam ostavlja Berlin.

Kaže vam da budete svoji, da istražujete, da se mijenjate, evoluirate, da je bitno da ste zadovoljni sami sa sobom, a okolina će to primijetiti. Bitno je da vi nosite robu, a ne ona vas.

Čak i ako ste samo u prolazu Berlinom, iskoristite to kratko vrijeme da se šećete po raznim dijelovima grada, da ulazite u različite trgovine, da vas inspirira energija, povijest, sloboda, spoj modernog i tradicionalnog.

Sjednite u obližnji Starbucks, naručite nešto što možda kod nas na Balkanu još nema, uzmite si malo vremena i promatrajte ljude, promatrajte kako se nose, kako se ponašaju u svom modnom izričaju, puno toga će vam biti jasno.

Onom što je bitno shvatiti jest da se na modu treba gledati kao na umjetnost. Nije svaki odjevni predmet za svakoga, nemojte ju shvaćati preozbiljno, ona vam uveseljava dan, čini ga šarenijim, ne bavi se kvantnom fizikom. Dijelom je važne, ali zabavne ljudske grane.

Namaste

 

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://fabulousblogger.com/