Medical Yoga Centar – dovedi tijelo u ravnotežu

Viktoria Mikulić 03. travnja 2017.

Najvažniji elementi koji su Vam potrebni za jogu su Vaše tijelo i um, bez ikakve dodatne opreme.

Yoga Medical Centar ima dugu povijest, još od davne 1990. godine. Započeli su u Zagrebu s jednom eksperimentalnom grupom joge u Dječjem vrtiću „Sopot“, u sklopu klasične rekreacijske gimnastike za žene. Danas se program provodi na čak 11 lokacija unutar Zagreba, a okuplja više od 1000 polaznika. Lokacije: Mesnička, Kvatrić, Folnegovićevo, Sopot, Srednjaci, Špansko, Kustošija, Siget, Trešnjevka, Prečko, Dubrava.

Upiši se OVDJE i uzmi popust od 50kn

Prilikom upisa, upiši kod ELEGANTYOGA

(umjesto 200kn plati samo 150kn)

U izboru svojih vježbi (asana) i tehnika opuštanja, disanja i meditacije, Medical Yoga Centar orijentirao se isključivo na vježbe i opuštanja čija je učinkovitost potvrđena znanstvenim istraživanjima u Europi i svijetu (prvenstveno na područjima medicine i psihologije). Zahvaljujući svojoj znanstvenoj orijentaciji, te činjenici da u prezentaciji nema nepotrebne mistifikacije i religije, Medical Yoga koncept bio je prvi program joge koji je uvršten u nastavu Kineziološkog fakulteta i tijekom 15 sezona bio sustavno prezentiran studentima posebnog usmjerenja na Katedri za osnovne kineziološke transformacije.

Voditelji programa Medical Yoge mogu postati isključivo diplomirani profesori ili apsolventi Kineziološkog fakulteta, Više trenerske ili Zdravstvenog veleučilišta, smjer Fizioterapija, koji potom prolaze dodatnu obuku koja traje i godišnje s posebnim naglaskom na učenju o zdravstvenom i terapijskom djelovanju joge. Niti jedan joga centar u Hrvatskoj nema tako visoko obrazovan profil voditelja. Yoga Medical Centar.

Cilj programa je uklanjanje posljedica nezdravog suvremenog tempa života i tegoba povezanih s nekretanjem, stresovima, nepravilnom prehranom itd. Upravo se terminom „medical“ naglašava zdravstveno-terapijska orijentacija koncepta i distanciranje Centra od svih religijskih i mističnih primjesa. Yoga Medical Centar.

Yoga Medical Centar

Programski sadržaji:

● Više od 140 jogijskih vježbi (asana)
● Izbor serija povezanih vinyasa setova intenzivne joge – Medical Flow
● Sklop vježbi Pet Tibetanaca
● Posebni programi joge za trudnice i vježbi ZA TREĆU DOB
● Pozdrav suncu
● 24 audio CD-a s ciljanim setovima vježbi za pojedine
zdravstvene tegobe (kralježnicu, disanje, cirkulaciju itd)
● 30 opuštanja, disanja i meditacije za grupno
vježbanje i individualne satove.
● Serija DVD-a (za kralježnicu, disanje, mršavljenje,
opuštanje, cirkulaciju itd…)
● Posebne programe za individualnu poduku prilagođene svim
kategorijama polaznika (početnici, napredni, sportaši,
ekonvalescenti itd)

Za sportaše, treću dob, menadžere…

Zbog praktički beskrajnog raspona svojih vježbi (od najjednostavnijih do onih zahtjevnih) program u Medical Yoga Centru namijenjen je svim kategorijama vježbača; od ljudi treće dobi i rekonvalescenata, do vrhunskih sportaša. Korisnici usluga ovog centra bili su i osobe poput oskarovca Branka Lustiga, ali i političari (Đurđa Adlešić), radijski voditelji, estradne zvijezde itd. Najviše je ipak posve običnih polaznica, uglavnom žena srednjih godina, visoko obrazovanih, koje se žele riješiti tegoba bolova u leđima i kralježnici, problema s bolnim mjesečnicama, PMS-a, suviška težine i sl.

Treba naglasiti i učenje pravilnog disanja koje je temelj savršenog zdravlja. Joga u tom smislu djeluje na dvije razine: prva je pravilno duboko disanje uz minimalan napor i trošenje energije. Druga je raspodjela kisika u sve stanice tijela putem savršene cirkulacije koju također osiguravaju jogijske vježbe. Posebna važnost vježbi disanja je činjenica da su one temelj dubokog opuštanja i psihičkog mira, a u tu svrhu polaznice tečajeva upoznaju se i s više od 40 različitih seansi opuštanja, disanja i meditacije. Yoga Medical Centar.

Ne bojte se početi

Mnoge žene neodlučne su kad je u pitanju prvi dolazak na jogu. Zaziru od pretjerano teških vježbi, ali i od onog osjećaja da će biti „nova koja ništa ne zna“ pa gleda oko sebe kako „svi lijepo vježbanju osim nje“. No, to je u Medical Yoga Centru jednostavno riješeno: voditeljice programa (u pravilu profesorice sa završenim Kineziološkim fakultetom) svaku vježbu izvode zajedno s vama i svaki pokret objašnjavaju kao da su svi na satu „novi koji ništa ne znaju“, a vježbe se prezentiraju uz opširno objašnjenje. Osim toga, uvijek se poštuje temeljno pravilo joge da se vježba samo do granica svojih mogućnosti ili do granica ugodnog. Čim vježba više nije ugodna, prestaje biti zdrava i korisna.

Yoga Medical Centar

Kad će se pokazati prvi učinci?

Katkada odmah! Već odmah nakon prvog sata vježbanja. Najčešće je to ugodan osjećaj lakoće, opuštenosti i dubokog unutrašnjeg mira. Nerijetko neki oblici nesanice nestaju već nakon jednog ili dva sata prakticiranja joge. Ipak, ne računajući ove slučajeve iznimno brzih rezultata, u pravilu se prvi ozbiljniji učinci pokazuju nakon 1-3 mjeseca joge, uz minimum vježbanja dva puta tjedno. Yoga Medical Centar.

Ako želite jogu bez nepotrebnih mistifikacija i religijskih obilježja, bez priča o svemirskoj energiji, čakrama i još kojekakvim običnim ženama slabo razumljivim fenomenima, Medical Yoga Centar mogao bi biti prava opcija za vas. Tamo vas čeka jednostavan rekreacijski program joge s izrazitim zdravstveno-terapijskim učinkom, posebno koncipiran za osobe koje vode život ispunjen neprekidnim stresovima, jurnjavi i brigama, život s malo kretanja i opuštanja, a mnogo zdravstvenih problema; od bolova u leđima, pa do nervoze, nesanice, loše cirkulacije, pretilosti itd. Yoga Medical Centar.

U Medical Yoga Centru s ponosom kažu da su prvi joga centar u Hrvatskoj s pozitivnim ocjenama službenih zdravstvenih institucija i jedini koji je 15 godina zaredom prezentirao jogu studentima Kineziološkog fakultetu u Zagrebu.

Sigurno izvođenje vježbi i individualni pristup voditelja prema svakom polazniku na grupnom satu glavne su značajke Medical Yoga programa.