KOLUMNA: Kako naći motivaciju kada se vrtimo u krug?

Engineer 03. travnja 2019.

Zasigurno ste se nekada u životu našli u poziciji kada imate osjećaj da stojite na mjestu, da se duže vrijeme ništa uzbudljivo ne događa, jednostavno, vrtite se u krug.

Možda imate i strah od promjene iako znate da bi vam ona jako dobro došla. Jedno je sigurno, da bi se nešto promijenilo potreban je taj jedan korak naprijed…

Sjedite u uredu, još je jedan od onih dana kada biste najradije iskočili iz svoje kože. Želite napraviti nešto ludo, nepredvidljivo, nešto što bi možda šokiralo sve ljude u vašem životu. To je pokazatelj da ste došli do točke nepovratnog zasićenja i da je neka vrsta promjene emanentna.

Ono što bio ovdje bilo pogrešno, jest činjenica da ste se doveli toliko daleko u stanje nezadovoljstva, da ste počeli razmišljati o ekstremnim promjenama. Već mali pomak, manji korak naprijed mogao bi označiti početak novog sklopa razmišljanja, novog poimanja sebe i okoline.

Možete započeti s nečim jednostavnijim kao što je promjena dekoracije u uredu, slika na zidu, inspirativnih poruka, slušajte neku vama dragu glazbu za vrijeme pauze, pišite, crtajte, istegnite se, jednostavno, napravite nešto za SEBE.

Znamo svi da je svaki početak težak, većini nas promjene ne padaju lako. Na te odvažne korake trebamo gledati kao male avanturice, izazove koji nam mogu donijeti taj željeni osjećaj svježine, da se nešto pomalo mijenja i da je nešto novo iza ćoška.

Nekada puno znači staviti misli, frustracije, želje, snove na papir. Imati to crno na bijelom nam pomaže u shvaćaju da je naša situacija itekako realna, da to i vizualno trebamo osvijestiti, a potom i djelovati.

Nije loša ideja ni uzeti koji dan slobodno s posla i otići u neki grad u kojem nismo bili. Biti okruženi s novom energijom, nepoznatom arhitekturom i poviješću nekog mjesta može u nama probuditi i neke nove osjećaje, a možda i hrabrost koja nam je dosad nedostajala.

Otići na kratki tečaj oblikovanja u glini, slikanja akvarelom, iako smo se uvijek smatrali potpunim antitalentima za umjetnošću. Nije bitan taj krajnji rezultat već proces do njega. Odvažili smo se, otišli smo tamo, okružili smo se ljudima kojima bi to isto mogao značiti kratki bijeg od realnosti, biti u prostoriji s ljudima kojima je to život, koji u tome odlično uspijevaju, ali isto tako cijene i trud nekoga tko se jednostavno odlučio “baciti u hladnu vodu”.

Ovo su samo neki od primjera kako malim stvarima i pomacima doći do nekih većih ostvarenja i promjena. Nekad je potrebno potpuno odstupiti od svoje uobičajene svakodnevice da bi došli do različitih saznanja o sebi.

Nalazimo se na putu na kojem vječno nešto učimo, posebno o sebi. Koristite svaki korak za neki pomak, nemojte stajati na mjestu, barem ne dugi period. Vrijeme leti, pred nosom nam nestaje kao bljesak svjetla.

Vrijeme je sad, nije jučer, nije sutra. Svaki i najmanji pomak nešto znači i nešto novo donosi. Stanite, osvrnite se oko sebe i onda napravite taj korak naprijed.

Namaste

 

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://fabulousblogger.com/