Kako se nosite s lošim danom, tjednom, mjesecom?

Engineer 16. rujna 2019.

Sve nas ponekad uhvati trenutak kada nam se doslovno ne da izaći iz kreveta...

Iako je promoviranje pozitive i optimizma nešto što svakome od nas treba biti namjera, ipak ne možemo zanemariti činjenicu da ponekad prolazimo kroz izazovne periode u kojima je teško zadržati pozitivan stav. Pitanje koje se ovdje postavlja jest kako se nositi s time i kako izaći iz takvog perioda sa stavom da su takvi periodi jednostavno sastavan dio života?

Sigurno ste se našli u situaciji u kojoj vam je energija izrazito niska i ne osjećate potrebu da budete produktivni, želite biti u samoći i imate dojam da biste samo opterećivali druge ako biste im se ispovijedali.

Takvi periodi mogu biti vrlo kratkog roka, ali se mogu i odužiti. Često se bez obzira na dužinu trajanja osjećaju kao cijela vječnost. To je skoro uvijek slučaj sa situacijama koje nam donose osjećaj nelagode, dosade, izgubljenosti, zbunjenosti, nesigurnosti, anksioznosti, i sl.

Takve situacije nisu ništa neuobičajeno čak ni za ljude koji tvrde da su vječni pozitivci jer realno, to ne postoji. U ljudskoj prirodi je da prolazimo kroz različita poglavlja, ali bit toga je da iz svakog izvučemo određenu lekciju.

Zadržavanje u stanju negativnog uma i pesimističnih misli je korisno da naučimo nešto novo o sebi, da izbacimo teret koji se možda neko vrijeme u nama nakupljao ili da prebrodimo neku neočekivanu situaciju.

Doći će trenutak kada nam se ne da izaći iz kreveta, kada nam sunce koje vani sja nije poticaj da se pokrenemo, kada nam se obveze koje imamo čine kao najveći teret, koliko god male bile.

Tijelo i um mogu doći do zasićenja, poručuju nam da je vrijeme da se povučemo, da odvojimo vrijeme za sebe u kojem ćemo razmišljati, reflektirati, možda čak emocije izraziti kroz druge izvore koje inače ne koristimo često. Bilo da je riječ o pisanju, crtanju, slušanju glazbe, gledanju filmova, dugih šetnja, možda čak i samo spavanja.

Bitno je znati da ne trebamo imati grižnju savjesti niti biti zabrinuti zbog takvih perioda jer nam je to poruka da usporimo, da koncentraciju potencijalno usmjerimo u nekom drugom smjeru. Takve situacije su vrlo česte i prije nekih većih promjena u našim životima.

Ako ste svjesni situacije u kojoj se nalazite onda ste velikim dijelom u prednosti jer znate i da je to prolazno razdoblje iz kojeg možete itekako izvući štošta korisnog. Nema razloga za brigu.

Ovo vam pišem jer sam i sam prolazio kroz takav tjedan i trebala mi je podsjetnica da je sve prolazno i da iza svake kiše izlazi sunce.

Htio sam vam poručiti da nikada niste sami i da nikada ne osjećate grižnju savjesti jer s nekim pričate o takvoj fazi.

Svi se samo snalazimo što bolje znamo.

Namaste

 

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://kutaksnova.wpcomstaging.com/blog/