FOTO by Instagram @fe_succulents / @suculentasdajuuh

Dekor

Kako promijeniti boju svog zelenog sukulenta u ljubičastu?

Mia Vodopija 07. listopada 2021.

Sukulenti u boji su živopisni i privlače pažnju...

Sukulenti se sve češće koriste u ukrašavanju domova. Neiskusni ljubitelji vrtlarenja otkrivaju da ove otporne biljke zahtijevaju vrlo malo njege i mogu s malo napora ukrasiti bilo koji dom svojim upečatljivim i osebujnim oblicima.

U tom smislu, sukulenti u boji zaslužuju biti spomenuti, koji svojim živopisnim tonovima privlače pažnju i daju jedinstveni dodir bilo kojem kutku.

Već smo pisali o sukulentima raznih boja, a danas se koncentriramo na onu kraljevsku – na ljubičastu! Znate li da i vi doma možete ‘pretvoriti’ svoje zelene sukulente u one ljubičaste?

View this post on Instagram

A post shared by Jardim das Suculentas (@jar.dimdassuculentas)

Ako želite promijeniti boju sukulenta, morate promijeniti uvjete njihovih prirodnih staništa u one malo ekstremnije. Tako, da bi sukulent postao crven, moramo ga izlagati jakom suncu više sati dnevno.

Međutim, nemojte ga samo ostaviti na suncu i zaboraviti na njega. Malo po malo dolazi do promjene boje. Također je bitno da biljka ima potrebnu vodu i hranjive tvari.

Slično tome, ako temperatura padne ispod uobičajene, neki sukulenti će poprimiti ljubičaste ili plave tonove. To može biti jako teško postići pri tropskim ili ljetnim temperaturama, ali sada tijekom hladnijih jesenskih i zimskih temperatura, moći ćete preobraziti boju svog sukulenta.

Iz tog razloga je uobičajeno vidjeti zelene sukulente u onim ugodnim umjerenim mjesecima, koji postaju crveni ljeti ili ljubičasti i plavi zimi. No, ne mogu svi sukulenti promijeniti boju.

Evo nekoliko sukulenta koji u stresnim uvjetima mijenjaju boju: Kalanchoe, Euphorbia, Sedums, Aeonium, Echeveria, Crassulas, Aloe Vera.

Zapamtite da je prva stvar uvijek zdravlje biljke, pa pri prvom simptomu oštećenja ili slabljenja budite pažljivi na sve signale koje daje i prekidajte stresni proces.