Kako djeci olakšati povratak u školske klupe?

Antonija Andabak 31. kolovoza 2017.

Povratak u školu više nije noćna mora uz savjete koje će roditelji svakog školarca rado prigrliti

Povratak u školu nakon ljetnih praznika nekim školarcima stvara osjećaj uzbuđenosti, kako njima tako i njihovim roditeljima. Vjerujemo da već sada razgovarate sa svojim školarcem što mu je sve potrebno za uspješan početak školske godine, iako možda primjećujete da je mislima još na odmoru te kako mu nedostaje bezbrižno ljetovanje. Priznali oni to ili ne, vjerojatno se vesele promjeni koja dolazi idući tjedan.

Ipak, to ne znači da će trazicija iz ljetne zabave i igre u školsku rutinu biti potpuno besprijekorna. Ako ćete baš iskreno, prelazak iz jednog životnog stila u drugi može biti pravi mali vrtlog stresa i za roditelje-to znači prebaciti brzinu iz ljetnog ritma u discipliniranu pripremu za školski dan, organizaciju prijevoza, roditeljske sastanke, pripremu za sportske, glazbene, plesne i druge aktivnosti i sve što ide uz školski raspored.

Naravno – vi ste već postali profesionalac po tom pitanju. Između roditeljskog i svog osobnog školskog iskustva iz davnih dana, imate dovoljno znanja kako tranziciju provesti što je bezbolnije moguće.

No što je s našim preslatkim đacima? Kako školarcu uspješno olakšati polazak u školu i pripremiti ga za novi ritam, odgovornost i disciplinu, a da se dijete ne uplaši. Donosimo nekoliko načina kako djecu motivirati i dati najbolje smjernice za novu školsku godinu.

1.Usvajanje navika ranog odlaska na spavanje i ranog ustajanja

Jedan od najvećih ljetnih radosti je mogućnost igranja sve do zalaska sunca, trčkaranje s prijateljima dok ne padne mrak i dok ih vi, naposljetku, kao roditelj ne pozovete kući. Nije niti čudo da, od bezbrižnog jurcanja po susjedstvu pa do ustajanja u cik zore i spremanje za školu, naš školarac može pokazati znakove negodovanja. Kako bi sveli na minimum faktor iznenađenja, započnite rutinu odlaska na spavanje 10 do 15 minuta ranije svaku večer sve dok se dijete ne navikne odlaziti u krevet u vrijeme koje mu omogućuje kvalitetan san i jednostavno ustajanje. Navika ranijeg spavanja može se usvojiti već u prvom tjednu početka školske godine. Ovdje ne zaboravite da biste također mogli probuditi đaka 10 do 15 minuta prije alarma kako isti ne bi bio neprijatelj broj 1 u vašoj kući.

Razgovarajte s njima o anksioznosti koja bi se mogla pojaviti

Posve je prirodno da djeca osjećaju laganu napetost i anksioznost u vezi početka školske godine – osobito ako se radi o prelasku iz nižih razreda u više, ili iz osnovne u srednju školu, ili ako su novi u školi. Izdvojite vrijeme za razgovor s djetetom ili djecom i diskutirajte o eventualnim brigama koje im prolaze kroz glavu prije polaska u školu. Time, ne samo da ćete raditi na međusobnom povjerenju, njihovom samopouzdanju i rasterećenju s njihovih ramena, nego ćete preduhitriti bilo koji veći problem u nadolazećoj školskoj godini.

Pronađite najbolji balans prehrane za svoje školarce

Ako ste uspjeli odoljeti brzoj hrani i poslasticama za vrijeme ljetnih prazika, svaka vam čast. Ako ste (kao mnogi od nas) bili i više no fleksibilini po pitanju izbora namirnica za vrijeme ljetnih praznika, uvođenje zdravih obroka prilagođenih vašem školarcu, pomoći će im naviknuti se na školske obroke koji ne uključuju mnogo šećera. Bonus? Dijete će i van školskog rasporeda dobiti naviku zdravijeg izbora kada je riječ o kupovini grickalica ili brzih obroka.

Motivirajte ih

Naravno, malo će negodovati i buniti se prije početka školske godine. U njihovu obranu možemo reći da nije tako lako ostaviti iza sebe rasterećen duh ljeta i zamijeniti ih knjigama, domaćim zadaćama i testovima. I iako smo čvrsto uvjereni da će se školarac brzo naviknuti tom tempu i čak veseliti mu se, vaše dijete treba određenu dozu motivacije koja će ih nadahnuti za nove pobjede. Isplanirajte druženje s njima, razgovarajte, naglasite koliko su talentirani, dobri i kako si zamišljaju ovu godinu, pokazuju li afitnitet prema određenoj aktivnosti.  Igrajte obiteljske igrice gdje će napregnuti mozak prije no što će doista njihov mozak biti popunjen kvalitetnim informacijama u školskim klupama.