FOTO by Caters

Zabava

Fotografije koje oduzimaju dah – pogledajte najveći podvodni špiljski sustav na svijetu!

admin 23. veljače 2021.

"Kada ste tamo, kao da ste na nekom drugom planetu" - Martin Broen

Fotograf je snimio nevjerojatne snimke podvodnih špilja koje su Maje proslavljale i obožavale prije tisućama godina.

Foto: Caters

Martin Broen, fotograf iz New Yorka navukao je svoju opremu za ronjenje i zaronio u Rivera Mayu – najduži podvodni sustav na svijetu.

Nevjerojatne snimke podvodnih špilja koje su Maje štovale prije nekoliko tisuća godina danas izgledaju kao da nisu s ovog svijeta.

Foto: Caters
Foto: Caters

Ovaj fotograf zaronio je u više od 60 različitih špilja između Playa del Carmen i Tuluma unutar kojih su nastale fotografije koje oduzimaju dah.

Foto: Caters

Rupe unutar ovog sistema nastale su kad se porozna vapnenačka podloga srušila, ostavljajući za sobom prekrasne bazene podzemne vode. Ovo mjesto Maje su slavili kao ‘svete bunare‘, a čak se smatra da su se koristili kao mjesto za razne vjerske obrede.

Foto: Caters

Već dugi niz godina pokušavam uhvatiti ljepotu ovog mjesta i podvodnih špiljskih sustava zato što roniocima mogu ponuditi jedinstveni niz nadrealnih iskustava koja su bliža istraživanju svemira. Špilje su se stvarale milijune godina za vrijeme ledenog doba kada su bile suhe, a zatim su se tako očuvane i poplavile kada se razina mora podigla.” – izjavio je ponosni vlasnik fotografija.

Foto: Caters
Foto: Caters

Voda u špiljama filtrira se kroz stijene pa je zato kristalno čista i pruža osjećaj kao da lebdite u prostoru.

Svjetlost sunca ili ona od vaših baterija duboko u špilji mogu se modificirati taninskom kiselinom koja se akumulira iz kiša stvarajući neobične zelene i crvene tonove.

Foto: Caters

Tako na nekim dijelovima možete jasno vidjeti i mjesta gdje se dijeli slatka i slana voda što rezultira vizualnim efektom koji je uobičajen u filmovima znanstvene fantastike. 

Foto: Caters

“Predivno je to što na našoj planeti postoje jedinstvena i čarobna mjesta koja su tik do nas, nikad istražena i toliko predivna. Snimanje takvih mjesta nije jednostavno, ali na kraju se ispali kada vidite kakve ste fotografije uhvatili.” – zaključuje Broen.