Afrodizijak hrana za bolji sex

Antonija Andabak 21. kolovoza 2017.

"Ono si što jedeš", čuli smo više puta do sada. I dok mnoge namirnice koje konzumiramo imaju direktan utjecaj na naše hormone, kemiju u mozgu, energiju i razinu stresa, neke imaju svrhu poboljšanja seksualnog života - afrodizijaci.

Naravno, njihova konzumacija ne znači instantno fantastičan seks, no namirnice koje ćemo navesti imaju izvrsne učinke na naše tijelo, od blagog rasta temperature tijela, do podizanja energije i rasta hormona odgovornih za dobro raspoloženje.

1. Vanilija

Vanilin prah ima vrlo ukusnu aromu. Kada jezični pupoljci osjete okus vanilije, hipotalamus-žlijezda odgovorna za kontrolu emocija i pamćenja-kreće u akciju i budi sve emocije povezane sa snažnom aromom vanilije. Kada se ova namirnica konzumira, potiče seksualnu želju i budi središnji živčani sustav do te mjere da su nam svi osjeti izraženiji. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja vanilije u toplu kupku za senzualno opuštanje ili primjerice, napravite domaći sladoled od vanilije kojom ćete zasladiti večeru i seksualni apetit.

 

2. Avokado

Avokado je “supervoće” bogato antioksidansima poput vitamina E, kalija i vitamina B. Nevjerojatan su izvor zdravih mono-zasićenih masti koji preventivno djeluju protiv bolesti srca, pospješuju cirkulacijski sistem te uspješno smiruju crijevnu floru.

Ono što pomaže srcu i krvožilnom sustavu može biti ključno za zdrav seksualni život, dok je vitamin E blagotvorno djeluje na kožu i pomaže u balansiranju hormona poput estrogena, progesterona koji cirkuluraju krvotokom i stimuliraju seksualne reakcije.

3. Banane

Usprkos obliku ovog voća koji asocira na muški ud, banane imaju toliko toga za ponuditi kada je riječ o podizanju seksualnog nagona. Ovo voće obiluje kalijem, namirnicom koja je odgovorna za jačanje mišićne mase (što može blagonaklono djelovati i na jači intenzitet orgazma). Banane sadrže vitamin B koji je uz kalij esencijalan za pravilan rad hormona odgovornih za jačanje seksualne želje, odnosno libida.

https://www.instagram.com/p/BYC2W2Ln1h1/?tagged=banane

4. Šipak

Šipak duguje svoju strastvenu moć antioksidansima kojima obiluje i štite krvne žile, dopuštajući bolji protok krvi kroz njih. Rezultat? Povećana osjetljivost na seksualne podražaje.

5. Losos

Vjerojatno se upoznati s informacijom da je losos bogat proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima koji štite kardiovaskularni sustav kao i činjenicu da pridonose zdravijem izgledu kose i kože. Možda jedino niste upoznati s vezom između ove namirnice i vrućih strastvenih noći. Esencijalne masne kiseline održavaju funkcije hormona i podižu razinu dopamina i sukladno tome, bržu doseg zadovoljavajuće razine seksualnog uzbuđenja.

6.  Ljute papričice

Tvar pronađena u 19. stoljeću u vatrenim papričicama zove se kapsaicin – bezbojna je bezmirisna no ne i beznačajna za naš seksualni život. Kapsaicin poboljšava cirkulaciju i brži protok krvi te stimulira živčane završetke pomoću kojih ste spremniji prepustiti se vatrenim užicima.

View this post on Instagram

#hotchillies #yummy

A post shared by Patricia🌸 (@brezi_the_best) on

7. Jagode

Dobra cirkulacija je ključ uspješnog seksualnog funkcioniranja, a ovo voće je bogato antioksidansima koji pružaju maksimalne benefite srcu i arterijama. Recept: umočite jagode u tamnu čokoladu, još jedan afrodizijak koji sadrži ksantin pomoću kojeg se brže aktivira libido i senzualno ih ponudite partneru. Romantično vođenje ljubavi je zagarantirano.

https://www.instagram.com/p/BYDJArgHrY9/?tagged=strawberries

8. Crno vino

Vino je klasični afrodizijak vrlo uspješan u borbi protiv slobodnih radikala koje neutralizira, što opet povoljno utječe na povećanje libida. Obratite pozornost na količinu koju unesete ovom zavodljivom tekućinom s obzirom da veće količine vode pripitosti, zadnje što želite kada je riječ o povećanju seksualne želje.

9. Čokolada

Tamna, čista čokolada stoljećima ima reputaciju poznatog afrodizijaka. Pogledajte samo film “Chocolat” i bit će vam jasna moć čokolade u svim primamljivim oblicima i okusima. Kakao sadrži feniletilamin, neurotransmitor koji povećava razinu dopamina u mozgu što pridonosi boljem raspoloženju i uzbuđenju, a time i želju za seksom.

10. Lubenica

Ovo ljetno voće poznato je po benefitima za kardiovaskularni sustav i imunitet. Citrulin, alfa aminokiselina povećava dušikov oksid koji je otvara krvne žile za bržu cirkulaciju što opet pridonosi bržem dosegu seksualnog uzbuđenja. Također postoje zanimljive teorije koje sugeriraju da lubenica ima efekt Viagre. Jeste li već testirali?

https://www.instagram.com/p/BYDItW6Fbd6/?tagged=watermelon