5 fatalnih pogrešaka koje pokvare prvi dojam!

Engineer 22. siječnja 2018.

Svatko od nas je barem jednom pogriješio u nečemu...

Prvi dojam o nekome stječemo već nakon sedam sekundi razgovora. U to kratko vrijeme, osoba može reći ili učiniti nešto čije negativne posljedice ponekad neće moći ispraviti godinama. Pripremili smo 5 nepremostivih pogrešaka koje valja izbjegavati:

1. Lažete

Laganje je loše i sve laži se s vremenom otkriju, ali svi povremeno lažemo. Tijekom intervjua za posao, npr.mnogi od nas se pohvale nepostojećim postignućima. Kada iskreno pričate o stvarima koje vas ne pokazuju u najboljem svjetlu i kada priznate svoje pogreške tada se otvarate drugoj osobi. Osoba s kojom pričate, smatrat će vas iskrenom i pouzdanom.

Zapamtite: odnosi započeti na temelju poštenja uvijek su jači od onih koji su temeljeni na prevari.

2. Previše se trudite

Čak i ako vaša budućnost ovisi o ovom sastanku ili ste na razgovoru za posao iz snova ili upoznajete roditelje partnera, nemojte se previše truditi. Postupno se otvorite prema ljudima sve dok ne osjetite da su vas spremni prihvatiti.

3. Previše ste otvoreni

Ponekad se osobe čini simpatične kada ih prvi put upoznate i želite biti otvoreni i iskreni s njima, ali to nije dobra ideja kada nekog upoznajete prvi put.

4. Bojite se pauza u razgovoru

Pauze u razgovoru s nekim koga ste upravo upoznali, totalno su normalne. Naravno, tišina može biti neugodna, ali dugi razgovori o ničemu su još neugodniji kao i neprikladne šale. Za prvi sastanak dovoljan je suzdržan razgovor, ne biste odmah trebali podnijeti zahtjeve ili prijedloge. Ako netko kaže zbogom , nemojte inzinstirati na tome da se vrati.

5. Previše ste radoznali

Uvijek pokažite da ste zainteresirani za ono što vam druga strana ima za reći. Postavljajte pitanja, uvažavajte mišljenja i budite spremni strpljivo očekivati odgovore. Ali prije svega budite taktični! Nemojte razgovor pretvoriti u ispitivanje. Ne zaboravite da većina ljudi ne voli razgovarati o novcu, politici, vjeri ili osobnom života s ljudima koje su tek upoznali.