Ljubav & veze

10 natuknica za održavanje zdrave veze!

Tina Turuk 16. siječnja 2019.

Sretan partner - dobar partner!

Emocionalno, romantično, baš kao i fizičko povezivanje s nekim može biti zaista čarobno, a svatko tko se našao u takvoj situaciji, zna o čemu pričamo.

Međutim, izgradnja kvalitetnog i zdravog odnosa zahtijeva puno truda i rada na njemu… Nijedan odnos nije savršen cijelo vrijeme. No, u zdravom odnosu se oba partnera većinu vremena osjećaju dobro.

Dobar odnos je više od same privlačnosti, oboje morate biti spremni uložiti određeni napor, a evo nekoliko savjeta za izgradnju, a zatim i održavanje zdrave veze:

1. Volite sebe

Ako ste sami zadovoljni s onim što jeste, automatski ćete biti i sretniji partner.

2. Komunicirajte

Razgovarajte s partnerom o svojim osjećajima. Postavljajte pitanja i slušajte savjete. Ako ste uznemireni, recite im to, nemojte šutjeti u nadi da će vaš partner sam shvatiti što se događa. Razgovor o problemima gradi povjerenje i čini odnos jačim. Također, ne zaboravite reći partneru kada vas nešto čini sretnim i zadovoljnim, svakako će i njega obradovati ta vijest!

3. Budite iskreni

Budite iskreni u vezi onog što radite, mislite i osjećate. Iskrenost stvara povjerenje, a malo je stvari koje narušavaju odnos više od laži.

4. Dajte jedno drugom prostora

Provođenje vremena u paru je odlično, ali provođenja apsolutno sveg zajedničkog vremena i nije. Zdravo je imati vlastite prijatelje i interese i izvan veze.

5. Složite se s onim i s čim se ne slažete

Najvažnije je poštivati tuđe mišljenje i ideje. Ako vam se u tom trenutku partnerova ideja čini suluda, ali vam ista ne čini štetu, podržite ga i time mu dodatno porastite u očima.

6. Opraštajte i zatražite oprost

Ljudski je griješiti! Budite spremni ispričati se za svoje greške, a jednako tako prihvatite ispriku od svog partnera bez nepotrebnih drama.

7. Podržavajte jedno drugo

Kad vaš partner učini nešto veliko, pohvalite ga! On bi isto trebao učiniti i za vas.

8. Razgovarajte o seksu

Neka ovo ne bude tabu tema, već nešto o čemu možete iskreno i otvoreno razgovarati. Recite partneru što vam se sviđa, a što ne volite. Nikad ne vršite pritisak na partnera da radi nešto što ne želi jer mu neće biti ugodno, a to može utjecati na cjelokupan odnos.

9. Vodite računa o svom spolnom zdravlju

Razgovarajte s partnerom o spolno prenosivim bolestima i neželjenoj trudnoći. Prakticirajte siguran seks i ako ima ikakve sumnje, testirajte se na spolno prenosive bolesti. To nije sramota, a da samo znate koliko može pomoći.

10. Ostavite prošlost iza sebe

Znate kako se kaže – da je valjalo bi i trajalo! Ako vas uporno muče misli o partnerovim bivšim curama/dečkima, riješite to prvo sa sobom u glavi. Ostavite prošlost gdje joj je mjesto, tamo gdje je i ostala. Odmaknite se od toga i iskoristite iskustvo kao priliku za učenje i vaš rast. Ne vraćajte se na to čak ni tijekom rasprava i ne prebacujte krivnju na partnera. Ono što se dogodilo jednom, ne znači da će se dogoditi opet. Ono što je prošlo je prošlost, a ponovo otkrivanje starog veša samo će zatrovati vašu sreću!