10 najljepših vrtova na svijetu!

Antonija Andabak 03. kolovoza 2017.

Sastavljajući popis najljepših svjetskih vrtova, dobili smo želju za putovanjem, provjerite zašto!

Dobrim dijelom ljudske povijesti ljudi su kultivirali površine namijenjene  praktičnoj i estetskoj upotrebi. Ovdje ne govorimo o malim površinama iza kuće gdje uzgajate rajčice i ostalo povrće. Vrtlarstvo je postala art forma, od Zen vrtova kojom se diči istočna kulturna tradicija, do perfektno uređenih zapadnih nestvarnih površina. Pogledajte 10 najljepših vrtova na svijetu.

1. Kenrokuen, Kanazawa, Japan

U dizajniranju, Japanski vrtlari teže kreirati idealan krajolik unutar određene površine. Kenroukuen u Kazanawi smatra se jednim od najljepših vrtova kojim Japanci izražavaju tradicionalne istočnjačke vrijednosti. Vrt se sastoji od centralne staze koja vodi kroz mikro-pejzaže kojim prevladava zelenilo, jezera, mostovi i fontane. Ovo je jedan od tri najveća vrta u Japanu, uz vrt Korakuen u Okayami i Kairakuen u gradu Mito.

2. Keukenhof, Lisse, Nizozemska

S pokrivenošću s gotovo 32 hektra površine, Keukenhof je jedan od najvećih cvjetnih vrtova na svijetu i  s razlogom nosi naziv Vrt Europe. Zanimljiva je informacija da se svake godine zasadi novih 7 milijuna cvjetova za spektakularno proljetno cvjetanje. Imajte na umu da se vrt može posjetiti samo od ožujka do svibnja. Tulipani, zaštitni znak Nizozemske, neizostavni su dio vrta i  cvjetovi od čijih boja i aranžmana zastaje dah.

3.Nong Nooch Tropical Botanical Garden, Pattaya, Tajland

Ovaj botanički park bajkovitog krajolika smješten je u Pattayi na Tajlandu i najveći je botanički vrt u jugoistočnoj Aziji. Davne 1954.godine Pisit i Nongnooch Tansacha kupili su 600 hektara zemlje na kojoj su planirali razviti plantažu voća. Ipak, par je odlučio posvetiti zemlju održavanju i bogatstvu ljepote tajlandske kulture kroz tropski raj biljaka i ukrasnog cvijeća, stoga je 1980. godine botanički vrt otvoren za javnost.

View this post on Instagram

#nongnooch #thailand #TropicalGarden

A post shared by Paul Ray (@mouette6464) on

View this post on Instagram

Спасибо моему лучшему фотографу @meshcheriakov_mikhail 😘 #итальянскийсад #тропическийпарк #нонгнуч #паттайя #путешествие #нашелето #вечноелето #отпусквраю #тайскиеканикулы #жизньпрекрасна #лучшиемоменты #смотрисомной #приключения #тропики #жара #цветы #азия #тай #свобода #житьвкайф #райскийуголок #такидолжнобыть #экскурсия #pattaya #tailand #summer #girl #travel #nongnooch

A post shared by roza90 (@roza_laas) on

4. Versailles, Francuska

Lista najraskošnijih vrtova svijeta ne bi bila potpuna bez vrta “Les Jardins et Parc du Château de Versailles”. Na površini od gotovo 800 hektara zemlje, vrtovi su kreirani u baroknom stilu. Ovo remek-djelo dizajnirao je André Le Nôtre u drugoj polovini 17. stoljeća, a glavni motiv koji se odražava gledajući vrtove iz ptičje perspektive je Sunce, zvijezda kojim se veličao kralj Luj XIV.

5. Kew Royal Botanic Gardens, Velika Britanija

Osim što se diči slikovitim krajobrazom, Kew je priznata internacionalna istraživačka institucija koja zapošljava stotine znanstvenika i istraživača. Vrt je dom više od 40 000 vrsta biljaka, kao i nekoliko povijesnih građevina uključujući poznate staklenike, dok je njegov herbarij među najvećima na svijetu.

https://www.instagram.com/p/BV_roRPgW2h/?tagged=kewroyalbotanicgardens

6. Brooklyn Botanic Gardens, New York, New York

Doista nije čest slučaj da u srcu metropole naiđete na vrt koji se prostire na gotovo 21 tisuću hektara, koji je ujedno dom više od 12 tisuća biljnih vrsta. Upravo takav vrt naći ćete u New Yorku, zahvaljujući Brookly botaničkom vrtu. Vrt je, osim po bonsai drvećima, vrtova s ružama, osobito poznat po ružičastim cvjetovima trešnjina drveća kojih je preko 200 i ujedno su glavna atrakcija u mjesecima kada su u najljepšem cvatu.

https://www.instagram.com/p/BXRGtkrAt19/?taken-at=2598644

7. Jardin Majorelle, Marrakech, Maroko

Botanički vrt i umjetnički krajolik dizajniran je i osmišljen od strane francuskog umjetnka  Jacques Marjorellea koji je proveo četiri desetljeća dizajnirajući i nadograđujući voljeni vrt oko svoje vile u Marrakechu u kojem se nalaze biljke sa svih pet kontinenata. Poznat po jedinstvenoj indigo plavoj boji na objektima, vratima, fontanama,  vazama i ostalim dekorativnim predmetima, vrt je kupio poznati dizajner Yves Saint Laurent 1980.godine.

 

https://www.instagram.com/p/BXTCOjXFWEc/?taken-at=630181765

8. Kirstenbosch National Botanical Garden, Cape Town, Južna Afrika

Na istočnim obroncima planine Table u Cape Town-u nalazi se Kirstenbosch, prvi botanički vrt na svijetu koji je postao dio svjetske baštine. Osnovan 1913. godine u cilju pomaganja zaštite jedinstvene flore u zemlji, a i dan danas se mnogo truda ulaže za uzgoj i zaštitu autohtonih biljaka.

https://www.instagram.com/p/BXOX0sVAtRU/?taken-at=347627460

9. Villa d’Este, Tivoli, Italija

Vila koja datira još iz 16. stoljeća, čija se renesanska krajobrazna arhitektura diči impresivnom brojkom od 51 fontane i mnogobrojnih fontanskih bazena, vodopada i vodoskoka. Također, vila je upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine.  S impresivnom koncentracijom fontana, nimfeuma, sadržaja u koje je osim zadivljujućih igara vodom, ubrajamo i glazbu, Villa d’Este postala je model izgradnje i uređenja koji kopiraju mnogi europski vrtovi.

10. Summer Palace, Peking, Kina

Kombinacijom povijesnih paviljona, hramova, dvorana, palača i mostova, prirodni krajolik brda i otvorenih voda opisuej Summer Palace (Ljetnu palaču) , odnosno remek-djelo dizajna kineskog krajolika. Također, Ljetna palača je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji  i Oceaniji 1998. godine.