Dom

RECEPT: Mini pite sa smokvama i šljivama!

Nina Stojanov 04. kolovoza 2019.

Voćni desert koji oduzima dah izgledom i okusom!

Volim kada određeno voće dolazi do izražaja, pogotovo kada je riječ od nježnom voću poput smokava ili šljiva. Za njih je stvorena mekana i prhka podloga tijesta kao one slične galletama. Tijesto za ove mini pite u sebi ima onu svježiju vibraciju citrusa jer se unutra nalazi narančina korica. Pročitajmo u nastavku kako ćete ih pripremiti.

Za početak, provjerite jesu li sastojci koje koristite vrlo hladni. Govorimo o maslacu, vodi ili mlijeku. Morat ćete raditi prilično brzo da tijesto ne biste previše zagrijavali. Također, pokušajte ga ne mijesiti previše kako ne biste prenijeli previše topline u njega.

Ovo posebno tijesto je vrlo nježno i krhko. Dok ga koristite, preporučujem razvaljati tijesto na pergament papir. Nakon toga, isti pergamentni papir (zajedno s tijestom) prelazi na lim za pečenje.

Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 40 g ohlađenog maslaca
  • Naribana korica naranče
  • 3 – 4 žlice hladnog mlijeka

Priprema:

1. U posudu stavite brašno, jaje, šećer i sol.

2. Izmiješajte ili pulsirajte sve suhe sastojke nekoliko puta dok se ne sjedine.

3. Izvadite maslac iz hladnjaka i grubo ga nasjeckajte. Dodajte maslac u suhe sastojke.

4. Brzo izmiješajte maslac s brašnom i razvaljajte ga na komade veličine graška. Zapamtite, ne upravljajte maslacem više nego što bi trebalo. Ne želite da se rastopi.

5. Dodajte narančinu koricu i još kratko izmiješajte.

6. Prelijte ledenim mlijekom preko brašnaste smjese.

7. Tijesto zamijesite u oblik nalik lopti, prekrijte prozirnom folijom i stavite najmanje 1 sat u hladnjak prije upotrebe.

Nadjev:

  • Par komada šljiva
  • Par komada svježih smokava
  • Mljeveni cimet u prahu
  • Vanilin šećer
  • Šećer kristal

1. U jednu posudu, šljivama odstranite koštice, a zatim ih narežite na manje kriške. Posujte ih s malo šećera i mljevenim cimetom u prahu. Pustite da odstoji.

2. Smokve ogulite od njene kože (nema potrebe ako ne želite), isto ih izrežite na kriške i posujte vanilin šećerom.

3. Izvadite tijesto iz hladnjaka.

4. Podijelite ga na 4 – 5 manjih komada. Također, od tijesta možete napraviti i jednu veliku pitu, ako želite.

5. Svaki komad tijesta razvaljajte na papiru za pečenje. Napravite dovoljan razmak između da vam stane sve u tepsiju kasnije, jer ćete tako gotove s papirom odmah staviti peći.

6. Oblikujte rubove tako da krajeve tijesta podignete prema unutra da dobijete takozvane “valove”, a da vam kasnije nadjev ne bi izašao van.

7. Svoje malene pite možete sada napuniti na nadjevom. Slažite kriške jednu uz drugu kao na slici.

8. Također, pitu možete svaku posebnu izrezati s papirom kako bi vam bilo lakše kasnije prebaciti u tepsiju za peći.

9. Pecite na 180 °stupnjeva oko pola sata. Kada tijesto porumeni, one su gotove.

U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!