Recept za francuske poslastice CHOUQUETTES!
Ukusne grickalice napravljene od choux tijesta...
Choux tijesto inače koristimo za izradu eklera i profiterola. Napisala sam vam u nastavku kako ga vrlo jednostavno možete napraviti. Zapravo, sve počinje topljenjem maslaca s vodom i soli. Zatim dodajete brašno kako biste smjesu pretvorili u tijesto. Posljednji koraci su dodavanje jedno po jedno jaje dok ne postignete sjajnu i glatku masu.
Za chouquettes, u pravilu, dovoljno ih je posuti s bisernim šećerom ili čokoladnim granulama, ja sam ovaj put koristila listiće badema,jer je biserni šećer možda teže naći.
Sastojci:
- 350 ml vode
- 150 g maslaca narezanog na kockice
- Prstohvat soli
- 2 čajne žličice šećera
- 200 g brašna
- 4 jaja
Još će vam trebati:
- Listići badema ili biserni šećer za posipanje
Upute:
1. Za početak, možete upaliti pećnicu i zagrijati je na 200°C stupnjeva. U tepsiju stavite papir za pečenje.
2. U veću posudu stavite maslac, vodu, šećer i sol.
3. Potrebno je da se maslac potpuno otopi i da tekućina tek počne proces vrenja, jer ne želimo da dođe do vrenja, zato prije toga sklonite s vatre. Pritom dodajte brašno. Brzo miješajte dok ne postignete gustu i sjajnu smjesu.
4. Nakon toga, smjesu prebacite u posudu s električnom miješalicom. Koristite nastavak za tijesto s kojim ćete par minuta miješati smjesu kako bi izašli svi nepotrebni mjehurići zraka i kako bi se smjesa lagano ohladila.
5. Dodajte jedno po jedno jaje, sve dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. Choux tijesto vam mora biti gusto i glatko.
6. Tijesto prebacite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom. Preko papira za pečenje radite male pune krugove veličine 5 cm.
7. Sa strane, u šalicu ulijte malo vode koju ćete koristiti za vlaženje svakog komada chouquettes-a. To radite kako bi vam se lakše primili listići badema kada ih stavite na kraju. Kada ste ih ovlažili s vodom, posujte ih umjereno s listićima badema.
8. Stavite ih peći oko 20 – 25 minuta dok ne postignu zlatnu boju. Kada su gotovi, izvadite ih na stalak i ostavite da se malo ohlade.
Konzumiraju se obično isti dan, dok su svježi i hrskavi. Što je najvažnije, sastojci su ekonomični i pristupačni, a napravit ćete ih čitavo malo čudo.
U slast!
Autor teksta: Nina Stojanov
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!