Dom

Recept za francuske poslastice CHOUQUETTES!

Nina Stojanov 20. kolovoza 2019.

Ukusne grickalice napravljene od choux tijesta...

Choux tijesto inače koristimo za izradu eklera i profiterola. Napisala sam vam u nastavku kako ga vrlo jednostavno možete napraviti. Zapravo, sve počinje topljenjem maslaca s vodom i soli. Zatim dodajete brašno kako biste smjesu pretvorili u tijesto. Posljednji koraci su dodavanje jedno po jedno jaje dok ne postignete sjajnu i glatku masu.

Za chouquettes, u pravilu, dovoljno ih je posuti s bisernim šećerom ili čokoladnim granulama, ja sam ovaj put koristila listiće badema,jer je biserni šećer možda teže naći.

View this post on Instagram

Predstavljam vam još jedne francuske poslastice koje su me oduševile na prvu. 🍃 CHOUQUETTES 🍃 Ukusne grickalice napravljene od choux tijesta. Choux tijesto inače koristimo za izradu eklera i profiterola. Zapravo, sve počinje topljenjem maslaca sa vodom i soli. Zatim dodajete brašno kako biste smjesu pretvorili u tijesto. Posljedni koraci su dodavanje jedno po jedno jaje dok ne postignete sjajnu i glatku masu. Za chouquettes, u pravilu, dovoljno ih je posuti sa bisernim šečerom ili čokoladnim granulama, ja sam ovaj put koristila listiće badema,jer je biserni šečer možda teže naći. Recept je na blogu, link od bloga je u opisu profila! Nadam se da će vam se svidjeti! 💚 #choux #chouquettes #pastrypassion #pastrylove #pastry #pastrylife #desert #slastice #recepti #recipes #dessert #food #foodies #foodideas #baking #bakinglove #bake #foodphotography #dailyfood #instafood #delicious #eeeeeeats

A post shared by Nina Stojanov (@dalmatian_things_with_nina) on

Sastojci:

  • 350 ml vode
  • 150 g maslaca narezanog na kockice
  • Prstohvat soli
  • 2 čajne žličice šećera
  • 200 g brašna
  • 4 jaja

Još će vam trebati:

  • Listići badema ili biserni šećer za posipanje

Upute:

1. Za početak, možete upaliti pećnicu i zagrijati je na 200°C stupnjeva. U tepsiju stavite papir za pečenje.

2. U veću posudu stavite maslac, vodu, šećer i sol.

3. Potrebno je da se maslac potpuno otopi i da tekućina tek počne proces vrenja, jer ne želimo da dođe do vrenja, zato prije toga sklonite s vatre. Pritom dodajte brašno. Brzo miješajte dok ne postignete gustu i sjajnu smjesu.

4. Nakon toga, smjesu prebacite u posudu s električnom miješalicom. Koristite nastavak za tijesto s kojim ćete par minuta miješati smjesu kako bi izašli svi nepotrebni mjehurići zraka i kako bi se smjesa lagano ohladila.

5. Dodajte jedno po jedno jaje, sve dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. Choux tijesto vam mora biti gusto i glatko.

6. Tijesto prebacite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom. Preko papira za pečenje radite male pune krugove veličine 5 cm.

7. Sa strane, u šalicu ulijte malo vode koju ćete koristiti za vlaženje svakog komada chouquettes-a. To radite kako bi vam se lakše primili listići badema kada ih stavite na kraju. Kada ste ih ovlažili s vodom, posujte ih umjereno s listićima badema.

8. Stavite ih peći oko 20 – 25 minuta dok ne postignu zlatnu boju. Kada su gotovi, izvadite ih na stalak i ostavite da se malo ohlade.

Konzumiraju se obično isti dan, dok su svježi i hrskavi. Što je najvažnije, sastojci su ekonomični i pristupačni, a napravit ćete ih čitavo malo čudo.

U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!