Zabava

Znanstvenici tvrde da božićne pjesme mogu imati loš utjecaj na Vaše psihičko zdravlje!

Antonija Andabak 02. studenoga 2021.

Jingle Bells, Jingle Bells!

Znakovi praznika su tu i – potpuno su neizbježni. Bez obzira na to kamo se uputili, činit će vam se da se ponavljaju iste, klasične božićne pjesme.

Ova percepcija skroz je na mjestu. Spotify je izvijestio kako je prosinac vrijeme kada naglo raste slušanost božićnih pjesama poput “It’s Beginning To Look Like Christmas” Michaela Bubléa i “All I Want for Christmas is You” Mariah Carey, to su pjesme koje se nalaze na vrhu najslušanijih u blagdansko vrijeme.

Osim što sam početak sezone slušanja božićnih pjesama može izazvati razdraganost i uvući nas u blagdanski duh, isto tako, nakon nekog vremena može izazvati razdražljivost, odnosno one mogu imati psihološki utjecaj. Slušanje “Jingle Bells” po tko zna koji put (na poslu čak i zaredom), može dovesti do neugode, dosade pa čak i demotivacije za radom.

To se događa jer mozak postaje prezasićen te nakon nekog vremena negativno reagira na zvukove tih pjesama. Ako ste zabrinuti zbog novca, posla ili viđanja s obitelji tijekom praznika, stalna poplava božićnih melodija može pojačati vaš stres, umjesto da ga ublaži.

Glazba može biti i ometajuća na radnom mjestu, što su potvrdili i mnogi naši zaposlenici u trgovačkim centrima ili u uredima gdje nemaju vlastiti izbor glazbe već se kroz cijeli radni dan sluša praktičku jedno te ista glazba, svaki dan. Ponavljajuće melodije utječu na produktivnost zaposlenika te čak može i iritirati potrošače te u globalu možemo reći da glazba u vrijeme blagdana može čovjeka iscrpiti.

Kako postići ravnotežu?

Jedan jedini izlaz iz ovog začaranog kruga jest promijeniti glazbu da se mozak ne dosađuje i da izbjegnete kognitivni umor. Pokušajte s kolegama dogovoriti playlistu i održavajte glasnoću glazbe pod kontrolom.

Znanstvenici su također potvrdili da zimski mirisi poput bora i cimeta pomažu u poticanju sretnih emocija, stoga probudite blagdanska osjetila drugim načinima.