Zabava

Znanstvenici dokazali – pečenje božićnih kolača čini nas sretnijima!

Antonija Andabak 15. prosinca 2023.

Dok se jedni stresiraju pri pečenju kolača, drugi uživaju u svakom trenutku! Evo zašto!

Poznato je da kuhanje i pečenje neke ljude opušta do te mjere da je postalo uobičajeni lijek za osjećaj nezadovoljstva. Zapravo, postoji i znanstveno dokazana poveznica između spomenutih kreativnih zadataka i pozitivnog efekta na amaterske slastičare.

Prema jednoj studiji, malo kreativnosti svaki dan, a osobito u božićno vrijeme, može doprinijeti većem osjećaju zadovoljstva i poletnosti, te poslužiti kao metoda opuštanja i razbijanja ubrzane svakodnevice. Još ako imate male pomagače, zabava je zajamčena!

Studija objavljena u Journal of Positive Psychology sugerira da se ljudi, često orijentirani prema malim kreativnim projektima, osjećaju opuštenije i sretnije u svakodnevnom životu. Istraživači su pratili 658 ljudi otprilike dva tjedna i otkrili da se zbog malih svakodnevnih stvari poput kuhanja i pečenja, grupa sljedećeg dana ponašala entuzijastično i spremno nositi se s obavezama koje su ih čekale taj dan.

Osobe koje peku kolače, moraju fokusirano pratiti recept te ujedno razdvajati sastojke, izvagati ih i po posebnom redoslijedu miješati kako bi dobili savršen rezultat, odnosno okus! Ukrašavanje kolača, posipanje raznobojnih mrvica i oblikovanje, ljude čini sretnima jer znaju da su učinili dobro djelo koje će primijetiti i drugi ljudi, što pomaže u podizanju samopouzdanja!

Ovo nije prvi put da znanstvenici potvrđuju dobrobiti pečenje kolača i pozitivnog ponašanja, razmišljanja i širenja ugodne energije oko sebe koju osobito osjećaju ukućani. Posljednjih godina psiholozi provode više vremena na istraživanju kako kuhanje služi kao terapijski alat koji pomaže u rješavanju anksioznosti, negativnih misli, pa čak i depresije!

Uz ovu studiju, mislimo da ćemo se odmah danas baciti na posao!