FOTO by Instagram @a.v_b.o.s.s / @anja_strelec_photography

Putovanja

Zmajevo oko – čarobna atrakcija u srcu Dugog otoka

Daria Lovrić 28. srpnja 2023.

Prirodni fenomen skriven u blizini uvale Brbišćice ostavlja bez daha

Ovo magično mjesto, vrlo popularno na Instagramu, djelo je prirode nastalo trošenjem vapnenca stijene u kojoj se nalazi. U principu, radi se o prirodnom bazenu u stijeni uz more.

Narodna legenda kaže da ako se dvoje zaljubljenih zajedno okupa u Zmajevu oku, živjet će dugo u sretnom braku, bit će vjerni jedno drugom do kraja života, a njihov će brak biti blagoslovljen vječnom ljubavlju i zdravom djecom.

Zmajevo oko poprilično je duboko, dimenzija oko 15 x 5 m s podvodnim prolazom koji je spojen s otvorenim morem podvodnim prolazom.

Područje oko „bazena“ čine litice položene pod oštrim kutem na kojima možete pronaći idealno mjesto za sunčanje i uživanje u pogledu.

Osim samog Zmajevog oka, cijela uvala Brbišćica oduševljava svojom geomorfološkom raznolikošću koja je prepuna fosila.

U blizini Zmajevog oka nalazi se još jedna magična lokacija – špilja Golubinka. U samu špilju možete ući kajakom ili plivajući, a prizor koji će vas dočekati je vrijedan divljenja. Obasjana sunčevim zrakama koje prodiru kroz prirodni prozor u vrhu špilje, ovo je must see atrakcija.

Na samom kraju špilje Golubinke nalazi se i plaža gdje se možete odmoriti i uživati u prirodnim ljepotama Jadranskog mora. Do uvale Brbišćica možete doći autom. Mi savjetujemo da krenete ranije jer su parkirna mjesta limitirana.

U samoj okolici nema trgovine, dok na samoj plaži nema prirodnog hlada stoga sa sobom ponesite sve što vam je potrebno kako bi mogli maksimalno uživati.