FOTO by Instagram @visitzirje

Putovanja

Žirje – otkrijte meditativni mir i kristalno čisto more u ovoj oazi

Mia Vodopija 17. lipnja 2022.

Opustite se na plažama i pronađite svoj vlastiti komadić mora...

Mnogi od nas kažu kako zbilja ljeti ne vole puno turista. Iako se mnoga mjesta hvale time da su mala i da vas tamo turisti neće smetati, otok Žirje je vjerojatno jedino mjesto gdje je to i istina.

Otok Žirje je jedini trajno naseljeni pučinski otok među šibenskim otocima. Žirje je smješteno 22 kilometra jugozapadno od Šibenika na dodiru s nacionalnim parkom Kornati.

Na otoku postoji osam prirodnih spilja i jama, a najviši je vrh Kapić (131 m) na kojem je očuvan kružni bedem prethistorijskog zbježišta.

Otok Žirje je najudaljeniji i najveći otok šibenskog arhipelaga. Poznato je kao ribarsko naselje i bogato ribolovno područje. Poznat je i po svojim prirodnim ljepotama, bistrom plavom moru, prirodnim stjenovitim plažama poput onih u Velikoj i Maloj uvali, kao i Stupici i Koromačnoj koja su odredišta pomoraca.

Mještani se uglavnom bave uzgojem grožđa, maslina i smokava. Otok je savršeno mjesto za miran odmor daleko od gradske buke. Opustite se na plažama i pronađite svoj vlastiti komad mora. Oni koji žele sudjelovati u sportu i rekreaciji mogu uživati ​​u biciklizmu i trekingu.

Dok ste na Žirju, ne propustite priliku posjetiti Šibenik, Nacionalni park Krka i brojne zanimljive gradove šibenske regije.

To je savršeno mjesto za one koji žele miran odmor i uživanje u ljepoti koju nudi ljeto zbog svoje udaljenosti od kopna, kao i zbog dobre povezanosti s kopnom.

Kao i svi dalmatinski gradovi, i Žirje ima svoju Ribarsku večer, kao i sportsku feštu “Bodulska pripetavanja”, temeljenu na spontanim natjecanjima između susjednih otočnih gradova Šibenskog arhipelaga u različitim sportskim disciplinama, uključujući boćarsku loptu, karte, nogomet, vaterpolo, plivanje, tegljenje konopa (što se također smatra najvažnijim dijelom ove fešte, a naziva se i “kraljicom prepirke”).

Ljubitelji kuhinje mogu uživati ​​u specijalitetima ove regije, posebno jelima od plodova mora i jelima pripremljenim pod nizozemskom pećnicom u restoranu “Julija”. Dok ste na odmoru u mirnom Žirju, ne propustite priliku posjetiti Šibenik, Vodice i Primošten.

Nadamo se da smo vam otkrili novo mjesto u kojem ćete se ove godine pošteno odmoriti!