FOTO by Instagram @noran_dakhel
Zimski muffini od začinjenih jabuka s glazurom od poprženog maslaca – Sve što vam treba za uživanje!
Donosimo ukusan recept
Zima može biti izazovno doba godine, a siječanj je posebno poznat po tome što nas tada može zahvatiti poznata zimska depresija. Dani su hladni, kratki, a sunčeve zrake rijetko dopiru do nas…
Ako tražite način kako unijeti malo topline, ugode i mirisa u ove siječanjske dane, onda su ovi muffini od jabuka s glazurom od poprženog maslaca pravi recept za vas.
Ovaj recept je odličan za opuštanje kod kuće, uživanje u jednostavnim radostima života i, naravno, dijeljenje s najmilijima.
Neka vas ovi muffini podsjećaju na to da zima može biti čarobna, ako joj dopustimo da nas okruži toplinom i ugodnim okusima!
Za kompot od jabuka:
- 1 kg jabuka, oguljenih i tanko narezanih
- 1 dl (1/2 šalice) smeđeg šećera
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice cimeta
- 1 žlica kardamoma
- 1 žličica đumbira
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 šalice vode
- 2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
Upute:
Stavite sve sastojke u veliki lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju i dok se svi okusi ne sjedine. Pokrijte lonac i kuhajte još 30 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Nakon što se sve skuha, maknite lonac s vatre i stavite u hladnjak da se ohladi i stegne.
Za muffine:
- 2 jaja
- 1,5 dl (3/4 šalice) šećera
- 1/2 šalice biljnog ulja
- 1/2 žličice vanilin ekstrakta
- 200 g jabuka iz kompota
- 2 dl (1 šalica) brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1/2 žličice mljevenih klinčića
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 žličice soli
Upute:
U velikoj zdjeli umutite jaja i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Zatim dodajte ulje i jabuke iz kompota, dobro promiješajte. Na kraju dodajte sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine – sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe za muffine i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C 20-25 minuta. Muffini su gotovi kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Ostavite ih da se potpuno ohlade.
Za glazuru od poprženog maslaca:
- 110 g poprženog maslaca + 1 žlica mlijeka (opcionalno)
- 180 g kremastog sira
- 3,5 dl (1 3/4 šalice) šećera u prahu
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 1/2 žličice cimeta (dodatno za posipanje)
- 1/2 žličice kardamoma
- 1/8 žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Upute:
Počnite tako da kremasti sir i poprženi maslac miješate 2-3 minute dok ne postanu pjenasti i dobro povezani. Zatim dodajte preostale sastojke: šećer u prahu, vaniliju, začine i prstohvat soli. Dobro miješajte dok se sve ne sjedini u glatku i kremastu smjesu. Stavite glazuru u hladnjak na 2-3 sata da se stisne.
Kada su muffini potpuno ohlađeni, nanesite glazuru pomoću vrećice za ukrašavanje ili jednostavno žlicom. Za dodatnu dekoraciju, pospite malo cimeta po vrhu i ukrasite s nekoliko štapića cimeta.
Ovi muffini su pravi zimski lijek! Kombinacija sočne jabuke, začinskih okusa i bogate, kremaste glazure od poprženog maslaca stvorit će pravi zimski užitak.
Savršeni su za opuštanje uz šalicu vruće čokolade ili omiljenog zimskog napitka, a još bolji kad ih podijelite s prijateljima ili obitelji.
Dobar tek!