Zašto su usta ‘najprljaviji’ dio ljudskog tijela?

Viktoria Šafranić 07. studenoga 2017.

Neugodan zadah, krvarenje desni, otekline na zubnom mesu – bezazleni simptomi ili nešto puno kompleksnije?

Parodontitis – Koliko je uistinu dug proces od upale zubnog mesa do konačnog ispadanja zuba, te zašto su trudnice i osobe sa šećernom bolesti posebno osjetljive na parodontitis, donosimo u nastavku!

Svatko od nas barem jednom u životu suočio se s upalom zubnog mesa, krvarenjem desni ili neugodnim zadahom. No glavno pitanje je – što smo u vezi toga poduzeli? Mnogi od nas ništa, smatrajući da su to simptomi koji će se izliječiti sami od sebe. Ponekad i jesu, no u većini slučajeva ovo su tri najčešća uzroka koja dovode do rasklimavanja ili čak ispadanja zubi.

Parodontitis

Vrlo često mislimo da je dovoljna redovita oralna higijena koju prakticiramo kod kuće. Iako bakterije već postoje, uvijek ih se može držati pod kontrolom. Nismo ni svjesni da se zbog nedovoljne higijene i kamenca one vrlo brzo mogu razmnožiti u našim ustima. Stoga je vrlo bitno redovito posjećivati doktora dentalne medicine te ići na takozvani recall – redovito profesionalno čišćenje koje uključuje uklanjanje nakupljenog kamenca, poliranje zuba i eventualnog pjeskarenje (air polishing). Parodontitis.

U današnje vrijeme, prema istraživanjima bakterijske vrste prelaze i do 10000 vrsta, a neke od njih glavni su uzročnik kronične bolesti – parodontitisa. Ova infekcija potpornih tkiva zuba ujedno je i najčešći uzrok vađenja zuba.

Podsjetimo, parodontologija je grana koja se bavi oboljenjima tkiva koja okružuju zub. Prije samog pregleda, doktor se konzultira s pacijentom oko rizičnih faktora kao što su pušenje, lijekovi, genetska predispozicija i slično).

Parodontitis

Kod pušača je u prosjeku 7 puta veća mogućnost za oboljenje od parodontitisa, ponajprije zato što kod njih često izostaju određeni simptomi kao što je krvarenje desni, te samim time sa zakašnjenjem posjete doktora dentalne medicine.

Važno je naglasiti kako je pregled u potpunosti bezbolan te se pomoću sonde i u kombinaciji s RTG slikom zubi procjenjuje stanje gingive i mjeri se dubina džepova.Ovisno o stanju pacijenta, ponekad se naprave i dodatni testovi – mikrobiološki i genetski. Parodontitis.

Parodontitis

Zašto za trudnice i osobe sa šećernom bolesti izloženost parodontitisu ima teže posljedice?

Kod majki koje su bolovale od parodontitisa puno je veća pojavnost prijevremenih poroda. Ako majka boluje od parodontitisa, u plodnoj vodi javljaju se bakterijske vrste koje podižu razinu hormona odgovornih za početak poroda. Također, dokazano je kako je težina novorođenčadi manja u odnosu na djecu čije majke imaju zdravu usnu šupljinu.

Kod osoba sa šećernom bolesti, parodontitis se javlja u puno težem obliku te simptomi mogu biti znatno dublji. Osim stvaranja džepova, rasklimavanja zubi, često dolazi do destrukcije kosti i gnojenja oko zuba. Ako je dijabetes/šećerna bolest loše regulirana, samim time poveća se rizik od nastanka parodontitisa, a loše liječeni parodontitis uzročnik je loše kontrole šećerne bolesti.

Navedene simptome važno je prepoznati na vrijeme te ih sukladno time pravilno liječiti. Ako osjećate barem jedan od ovih uzročnika najčešće bolesti zubi, možda je vrijeme da kontaktirate doktora dentalne medicine kako biste se posavjetovali o daljnjem postupku liječenja.

Privatna ordinacija dentalne medicine dr. Žurić gradi obiteljsku tradiciju već više od 40 godina, a mr.sc. Goran Žurić dr.med.dent spec.parodontolog pobrinut će se da sačuvate svoje zube, čija je vrijednost neprocjenjiva.

Parodontitis

Privatna ordinacija dentalne medicine dr. Žurić

Ulica kneza Domagoja 26

10000 Zagreb

Telefon +3851/4610-675

zuric.goran@gmail.com