Zašto su Louboutinove potplate crvene?

Marko Stipić 05. lipnja 2017.

Gotovo da ne postoji ijedan drugi dizajner koji svojom obućom spaja erotiku i eleganciju na tako glamurozan način

Ne postoji celeb koji u svojoj kolekciji cipela nema i pokoji par ljepotica s crvenom potplatom. Neki od kojih su Beyonce, Rihanna, Lady Gaga, Kim Kardashian, Victoria Beckham, Sarah Jessica Parker i Dita Von Teese. Sam dizajner ne voli pričati o imenima svojih klijentica. Za Netaporter izjavio je jednom prilikom kako na neki način svoj rad smatra privatnom doktorskom praksom, te zbog toga ne može niti bi htio odavati puno informacija o tome s kime surađuje i kakve “simptome” njegove klijentice osjećaju.

Postoje brojne glasine o tome zašto su potplate njegovih cipela crvene. Jedna od najpopularnijih jest ona o obući Francuskih prijateljica noći. Francuske prostitutke u 18.stoljeću klijente su nalazile na najčudnijim mjestima. Jedno od njih bio je i dio grada poznat po mesnicama.

Ulice bi bile toliko pune krvi da bi đonovi njihovih cipela poprimili crvenu boju. Mnogi misle kako im je Louboutin svojim cipelama odlučio odati počast. Međutim, priča o crvenoj boji i cipelama nešto je drugačija.

Louboutin je već dvije godine radio kao samostalni dizajner. Godine 1993. inspiriran slikom cvijeća Andyja Warhola, odlučio je napraviti cipele koje će biti savršena reprodukcija. Zadatak je bio udahnuti život u dvodimenzionalnu sliku i učiniti ju nosivom.

Nakon dugog i napornog rada završio je cipele, no još uvijek nisu se mogle usporediti sa slikom. Nešto je nedostajalo. Vidno uzrujan dizajner počeo je ponovno mozgati o tome kako spasiti cipele. Njegova asistentica baš u tom trenutku lakirala je nokte crvenim lakom. Christian se zagledao u bočicu laka i odlučio đonove prototipa cipela obojiti crveno. Sve ostalo je povijest.

View this post on Instagram

Iriza on lock. 📷 @guillaumethomasparis

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld) on

Životna priča ovog dizajnera uistinu je intrigantna. Tri puta izbačen je iz škole jer je svoje obrazovanje zapostavljao zbog crtanja. Napustio je školovanje i počeo raditi kao asistent plesačicama u kultnome Pariškom Burlesque klubu; Folies Bergere. Sam klub bio je ujedno i žarište Pariške party scene gdje se Louboutin prvi puta susreo sa zvijezdama kao što su Jagger i Warhol. Kao teenager pobjegao je u Egipat i prvo godinu dana bio u Indiji.

U Pariz se vratio 1981. s portfoliom cipela visokih potpetica s kojime je obilazio ateliere poznatih francuskih dizajnera. Charles Jourdan prepoznao je njegov rad, te mu ponudio mjesto pripravnika. Samostalni brend i dućan otvorio je u Parizu 1991. godine.

Dizajner je prvotno u svojoj karijeri htio raditi isključivo cipele za plesačice burlesque. Od uvijek su ga fascinirale erotične plesačice koje su u njegovim očima rajske ptice. Božice scene čiji svaki pokret zavodi i budi maštu gledatelja.

S toga ni ne čudi činjenica kako je jedna od njegovih najvećih muza fatalna Dita Von Teese. Dita i Louboutin dugogodišnji su prijatelji. U svojoj kolekciji posjeduje zavidnu količinu custom made obuće crvene potplate. Osim što Louboutin dizajnira apsolutno svu obuću za Ditin show “The Art Of Teese”, dizajner službeno surađuje i s jednim od najprestižnijih erotskih cabaret klubova; The Crazy Horseom u Parizu.

Najbolja klijentica popularnog brenda je iznenađujuće, Danielle Steel. Autorica brojnih bestseller romana zaljubljena je u rad dizajnera. Nagađa se kako u svojoj kolekciji ima preko 6000 pari cipela Christiana Louboutina.