Zabava

Zašto čistimo i ostavljamo čizmice za Svetog Nikolu?

Mia Vodopija 02. prosinca 2022.

Hoćete li ove godine dobiti poklon ili šibu?

Prosinac je mjesec radosti, zajedništva i iznenađenja, ali i mnoštva darova. Od početka pa do kraja imamo priliku darivati i dobivati poklone.

Božićna ludnica ima svoju uvertiru, a ona počinje od 6.12., odnosno od svetog Nikole. Još kao mali smo stavljali očišćene i ulaštene čizmice na prozor u nadi da će nam sveti Nikola donijeti nešto. Bilo da je jestivi poklon u obliku čokoladice i igračkica bilo da je šiba za one koji su bili zločesti, uvijek smo pronašli nešto u našim čizmicama.

Znate li pravu legendu o svetom Nikoli i razlog zbog kojeg se stavljaju mali darovi u čizmice? Naime, sveti Nikola čuo je priču o siromašnom čovjeku koji nije mogao osigurati miraz kćerima za udaju. Nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri da tako zaradi. One su se pomolile Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima i prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac djevojaka začudio se kad je ujutro našao zlatnike. Tom svotom je časno udao jednu kćer, opremio ju je i dao joj miraz.

Sv. Nikola je istu stvar napravio i drugi put. Ujutro nađe otac i drugu vrećicu sa zlatnicima. Uda i drugu kćer, no tu priča ima dva kraja. Prvi kraj priče govori kako je otac znao da će dobrotvor i treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći.

I doista, baš kad sv. Nikola ubaci u kuću svoj dar i za najmlađu kćer, otac stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac razglasio je po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče kaže da je Nikola vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih i otuda dolazi stavljanje darova u čarape ili čizmice (Djed Božićnjak također darove spušta kroz dimnjak).

Djeca koja su cijelu godinu bila dobra dobit će darove, dok će k onima koji su bili neposlušni doći Krampus koji prati Svetog Nikolu i ostaviti im šibe.

Tako je, navodno, nastao običaj ostavljanja darova u čizme ili čarape, a svetog Nikolu na slikama su počeli su prikazivati uz tri vreće zlatnika ili tri jabuke, koje su također simbol miraza.