Zašto bježimo od važnih životnih odluka?

Engineer 01. kolovoza 2019.

I zašto je teži put ipak na kraju onaj najsretniji?

Koliko god mislili da je život kratak, što i jest, sjetite se samo trenutaka kada ste u nekim situacijama gdje vam se čini da vrijeme nikako da prođe, nikako da dođemo do tog trenutka kada slijedi neka promjena. Onda i to prođe pa opet u krug… U čemu je onda problem sa životnim odlukama koje smatramo važnim prekretnicama?

Naravno, zapitat ćete se kakve veze imaju ove dvije usporedbe. Odgovor u tome je taj da je sve prolazno i svijet se nastavlja odvijati svojim tokom koju god odluku mi izabrali.

Ono što je u trenutku donošenja važnih životnih odluka bitno, a još bitnije i kod njihovog provođenja jest činjenica da ulazimo u nešto novo, mijenjamo svoj dosadašnji sklop, rutinu, često i situacije koje su se činile sigurnim i lakšim.

Zašto onda ići težim smjerom, putem koji će nam donijeti izazove, prepreke, potencijalne probleme?

Treba odabrati taj teži put jer tako rastemo, sazrijevamo, upoznajemo sebe ali i druge jer kroz njihove reakcije bolje shvaćamo svoj utjecaj na njih. Ono što je ipak najbitnije je činjenica da si obogaćujemo život, činimo ga izazovnijim što nam jača karakter i daljnje odluke u sličnim situacijama.

Ako mijenjate posao započinjete bitno poglavlje jer vam ono oduzima puno vremena, ali vas i financijski stavlja u određenu više ili manje zavidnu situaciju. Pretpostavimo da mijenjate posao radi boljih uvjeta i mogućnosti napretka, u tom slučaju čestitam i samo hrabro! Čeka vas uzbudljiv period.

Ako mijenjate lokaciju stanovanja to je također važna odluka jer vas očekuju novi ljudi, nova energija, novi prostor koji trebate učiniti svojim. Ali, to je odluka koja vam može donijeti i mnogo dobrih stvari, potaknuti vas na veću socijalnu angažiranost i sl.

Strah od važnih životnih odluka je čest i nije tragičan, nekako je skoro sastavni dio ljudske psihe, ali je često i iracionalan.

Ono što vas zaustavlja u naumu krenete taj korak naprijed je strah od nepoznatog, strah od neuspjeha, strah da ćete zakazati, a da će vas okolina zbog toga gledati kao manje vrijedne.

Nemojte da vas to zaustavi, neka vam bude još i veća inspiracija. To je vaš život, vaš put, vaša odluka.

Namaste

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://kutaksnova.wpcomstaging.com/blog/