Zabava

Zanimljivosti o muškom mozgu kada se zaljube

Mia Vodopija 07. srpnja 2021.

Mijenja li se muškarčev mozak kad je zaljubljen?

Zaljubljenost može biti jedno od najspektakularnijih iskustava koje osoba može imati. Faza susreta i upoznavanja, nakon čega slijedi polako zaljubljivanje, uistinu je lijepa i romantična.

Svi znamo što znači biti slijepo zaljubljen! Kad smo zaljubljeni, naš mozak i tijelo funkcioniraju drugačije. Zanimljivo je da se mozak muškaraca fascinantno mijenja kad se zaljube. Dekodirajmo što znači zaljubljenost u njihovom mozgu.

Za razliku od onoga što mislite, muškarci se zapravo osjećaju u stanju blaženstva kad su sa svojim partnericama. Mozak proizvodi visoku razinu feniletilamina, zbog koje se muškarci osjećaju sretnima i ovisnima o svojim partnericama.

Preklapajući neurokemijski odgovori u istim područjima mozga objašnjavaju i ovisnosti i ljubav – zato se muškarci čine tako sretno zaljubljeni u svoje partnerice.

Muškarci će svoje dame smatrati savršenim na sve načine. Nikada neće prihvatiti činjenicu da one mogu imati mane.

Mozak oslobađa veliku količinu dopamina, hormona koji je ‘zadužen’ za to da se osjećamo dobro i koji nam pomaže da se osjećamo euforično. Zbog toga srce ubrzano kuca, a dlanovi se znoje – muškarci zbilja osjećaju veliku privlačnost prema svojim partnericama.

Kad muškarce potakne osjećaj prave ljubavi, oni će vas automatski početi povezivati s pozitivnim mislima i osjećajima. To će im pomoći stvoriti nove, pozitivne uspomene s vama, a to će im također pomoći riješiti emocionalnu povredu ili prtljagu iz njihovih prethodnih veza.

Kad su zaljubljeni, muškarci se odriču straha od društvenih osuda. S partnericom se počinju ponašati slatko i medeno, a što je najvažnije, ne boje se zagrliti i poljubiti ju u javnosti pred svima. Vaš se muškarac neće ustručavati držati vas za ruke jer ga nije briga tko će što reći o vezi.

Zaljubljivanje i ljubav su predivne stvari i svi bismo trebali uživati u našim divnim partnerima i partnericama!