FOTO by KOCKUS

Zabava

Wow! Crkva sv. Vlaha od 9000 kockica…

admin 18. listopada 2023.

A sve je djelo mlade Nine Šimunović iz Lapada!

Da je slaganje kockica zanimljiv hobi pokazala nam je mlada Nina Šimunović koja je u svega 3 mjeseca uspjela složiti crkvu sv. Vlaha od nevjerojatnih 9000 kockica.

Ovo je još jedan dokaz da strpljivost i upornost daju predivne rezultate, a autorica ovog djela ponosna je na svoj rad.

Nina Šimunović ima 11 godina i stiže nam iz Lapada. Dok ne slaže fantastične kreacije od kockica, u slobodno vrijeme bavi se plesom i crtanjem, a iz čistog užitka skuplja i Pokemon karte.

Ukoliko kod kuće imate viška karata s kojima ne možete izaći na kraj, javite se Nini, ona će ih rado dodati u svoju kolekciju.

Foto: Kockus

Čitav “projekt” kreiran je unutar KOCKUS edukacije slaganja kockica pomoću računala, a cilj joj je približiti svima mogućnost slaganja kockica, svih oblika, boja i veličina, u miru vlastitog doma.

“Odlučila sam složiti crkvu svetog Vlaha jer je on zaštitnik Dubrovnika. Počela sam slagati tijekom ljetnih praznika, na prvim satima Kockus edukacije, a završila tek početkom listopada. Ono što me motiviralo preko tri mjeseca je što sam htjela vidjeti kako će crkva izgledati kada bude gotova. Najzabavnije mi je bilo slagati unutrašnjost, a najteža za slagati mi je bila kupola crkve”. – izjavila je Nina.

Što je iduće? 

“Ovaj projekt me dosta okupirao tako da za sada mislim odmoriti, a kada smislim novi projekt, sigurno će biti jednostavniji.”

Crkva sv. Vlaha je izgrađena u karakterističnom venecijanskom stilu, križni tlocrt s kupolom i kipovima na pročelju i portalima. 

Foto: Kockus

Zaglavni kamen lučnog nadvoja krasi glava kerubina, dok su iznad njega na pročelju tri anđela, dva u sjedećoj pozi, a jedan stojeći na središnjem postolju.

Foto: Kockus

Rubove balustrada ukrašavaju personifikacije Vjere i Nade, dok se na središnjem dijelu uzdiže kip zaštitnika, s obveznom mitrom i modelom Grada

Foto: Kockus

Do volumne unutrašnjosti crkve vode pročelni i dva bočna ulaza, smješteni pravilno na osima tlocrtnog križa.

Požar i izbor venecijanskog arhitekta rezultirali su time da Grad danas krasi jedan od najosebujnijih kockastih spomenika baroknog stila na hrvatskoj obali Jadrana.