FOTO by Instagram @croatiaweek / @uvik_zedan

Elegant

Vukovar – grad koji je puno više od ratne priče

Krešimir Šustić 17. studenoga 2020.

Doživite bajkovitu plovidbu Dunavom i prekrasne krajolike

Grad Vukovar je jedan od onih gradova u Lijepoj našoj na čiji se spomen odmah prisjetimo ratne 91′ godine i svih onih nedaća koje su ga tada zadesile.

S obzirom na to da je danas praznik ‘Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje’, odlučili smo malo pobliže predstaviti ovog zlatnog ljepotana na dvije rijeke koji je puno više od “ratnog grada”.

Smješten je na granici Slavonije i Srijema, te slobodno možemo reći kako živi na Dunavu koji se smatra vukovarskim morem u ljetnim mjesecima.

Najprepoznativljiji simbol je definitivno Vukovarski vodotoranj koji je stradao u Domovinskom ratu, no nedavno je obnovljen uz svečano otvaranje i ceremoniju na kojoj je zapjevao naš poznati glazbenik Jacques Houdek.

Na obali spomenute rijeke nalazi se šetnica i nekoliko divnih kafića u kojima možete guštati uz omiljeni topli napitak, okruženi čistom prirodom i mirnom atmosferom koja vlada.

Vukovarska ada je otok koji preko Dunava gleda na ovaj zlatni grad, a ljeti kada se smanji razina Dunava, na adi nastane velika pješčana plaža koja postane glavno mjesto za izlet Vukovaraca.

Plovidbom po Dunavu u poslijepodnevnim ili večernjim satima, možete uživati u prekrasnim krajolicima na potezu od vukovarske luke do vodotornja.

Samo središte starog grada vrvi od baroknih građevina nastalih u 18. stoljeću, koje su vrvjele od obrtničkih radnji i trgovina, a danas su odlično mjesto za photosession.

Jedna od bitnijih atrakcija je i dvorac Eltz, najdojmljiviji objekt baroknog razdoblja u Lijepoj našoj, koji je postao Gradski muzej Vukovara, otvoren za sve znatiželjne posjetitelje.

Mjesto za predah u hladovini, laganu šetnju ili čak sportski trening je stara park šuma Adica, okružena močvarnim rukavcima rijeke Vuke.

U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice, vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne okupacije grada, kako bi nam približio zbivanja kobne godine.

Svakako preporučujemo da posjetite ovaj kultni gradić koji će vas osim brojnim atrakcijama oduševiti i gastronomskom ponudom delicija iz istočnog dijela Hrvatske.