FOTO by Instagram @coloursofistria

Putovanja

Vrijeme kao da je stalo na fotogeničnom ladanjskom imanju u Istri

Una Lora Banjac 03. lipnja 2024.

Ovo mjesto izgleda poput dvorca i savršena je kulisa za fotkanje!

Čarobna Istra je hrvatsko podneblje kao stvoreno za uživanciju, njeni gradovi i mjestašca osvajaju nas svojim šarmom, predivnom prirodom te čistim morem i vrhunskom gastronomijom, a ona poput magneta privlači turiste iz čitavog svijeta.

Krase je romantični gradovi na morskoj obali, šarmantna mjestašca u unutrašnjosti, vrhunsko vino i domaće maslinovo ulje te prirodne atrakcije i ljepote –  ma koliko god je puta posjetili, svaki nas put iznova osvoji!

Facebook @Colours of Istria

Ovog smo puta naletjeli na prekrasno ladanjsko imanje obitelji Grisoni u Dajli – malenom istarskom mjestašcu koje nas je osvojilo na prvi pogled.

Palača je bila naseljena od antike kada je bila rimska vila, a tijekom stoljeća svoje duge i burne povijesti mijenjao je vlasnike i namjene.

Instagram @coloursofistria

Nakon rimske faze, vilu su prvo naselili grčki redovnici, a zatim benediktinci koji su je posjedovali sve do kraja 13. stoljeća.

Kasnije je vila darovana koperskoj obitelji Savini, da bi naposljetku pala u ruke grofova Grisona nakon čega je obitelj u potpunosti preuredila ovaj objekt.

Instagram @coloursofistria

Grisonijevi su posjed temeljito obnovili i preuredili gradnjom trokrake građevine u obliku slova U sa središnjim dijelom i dva krila.

Reprezentativnu klasicističku palaču obitelji Grisoni projektirao je francuski arhitekt i avanturist Gabriel Le Terrier de Manetot 1839. godine te je upravo on zaslužan za njezin francuski neoklasicistički izgled, jedinstven u cijeloj Istri!

Danas je kompleks ruševna, ali u svojim osnovnim elementima dobro očuvana arhitektonska cjelina koju vrijedi posjetiti i okusiti dašak povijesti te okinuti koju dobru fotku za Instagram!